Er staat straks geen Hotel De Beurs meer op de gevel.
Er staat straks geen Hotel De Beurs meer op de gevel. Ton Dijkstra / BDU

Nieuwe eigenaar voor Hotel De Beurs, de naam verdwijnt na 160 jaar

10 april 2023 om 10:16 Overig Tips van de redactie

HOOFDDORP Na bijna 40 jaar krijgt Hotel De Beurs een nieuwe eigenaar. Familie De Jong heeft het pand, één van vier markante gebouwen in het hart van Hoofddorp, verkocht. De nieuwe eigenaar gaat het pand, dat stamt uit het jaar 1863, volledig renoveren. Hierdoor blijven de deuren tot zeker december van dit jaar gesloten voor gasten. Na 160 jaar verdwijnt ook de naam van het bekende hotel en zal ‘Hotel De Beurs’ voor altijd geschiedenis zijn.

De verkoop kwam voor eigenaar Hans de Jong als een verrassing, toch is hij er laconiek onder. “Er liep iemand binnen die het wilde kopen en ik ben geen 18 meer, maar de verkoop kwam wel te vroeg”, zegt De Jong. “Gelukkig hebben we De Rustende Jager in Nieuw-Vennep nog.” 

Het begon allemaal in de corona-periode. Samen met de huidige kopers had De Jong een geweldig plan bedacht om tijdens een van de eerste lockdowns een pop-up restaurant te openen in Hotel De Beurs. “We hadden het helemaal uitgewerkt, uiteindelijk kregen we geen toestemming en ging het hele feest niet door.” 

SLUITEN

De vele lockdowns is ook De Beurs niet in hun koude kleren gaan zitten. Zo hebben de eigenaren begin dit jaar besloten de deuren om economische redenen tijdelijk te sluiten. “De wintermaanden zijn al geen beste maanden en dan kregen we ook nog eens te maken met die ongekend stijgende energieprijzen. We gingen van 5 naar 18 duizend euro aan stookkosten. Tijdelijk de deuren sluiten was de enige optie, een puur financiële reden. Het personeel konden we heel goed gebruiken in De Rustende Jager. Dat kon nu weer 7 dagen in de week volop draaien.”  

De partij waarmee Hans de Jong tijdens corona in zee zou zijn gegaan met het pop-up restaurant wilde uiteindelijk wel een deel van het hotel huren. “Je zit dan gezellig aan de bar met elkaar te praten, het bekende ‘bargepraat’. Ik heb toen gekscherend gezegd dat het beter was om het gehele pand te kopen. Zo is het balletje gaan rollen, want het pand heeft nooit te koop gestaan.” 

TAART

In de afgelopen jaren heeft de familie De Jong wel meer horecapanden verkocht. “De Beurs is leuk, het is een stuk van een taart, maar het is niet het laatste. Het ‘lekkerste’ stuk is er nog, De Rusterde Jager. Dat is het moedertje. Onze vader is daar geboren, mijn broer, zus en ik zijn daar ook allemaal geboren. Dat ligt wat gevoeliger, daar ligt onze roots. De verkoop van De Beurs is een zakelijke beslissing met weinig emotie.”

Het personeel, dat nu al in Nieuw-Vennep aan het werk is, gaat allemaal mee en blijft werkzaam in De Rustende Jager. Hans de Jong zal de nieuwe eigenaars de eerste periode op weg helpen met de verbouwing. “Het is geen makkelijk gebouw. Er zijn bijvoorbeeld alleen al 24 stoppenkasten”, laat de oud-eigenaar weten die wel zelf in de achtertuin van Hotel De Beurs, zijn huis ligt aan de Manegelaan, blijft wonen. “We blijven tenslotte collega’s.” 

TOEKOMST

De nieuwe eigenaar laat weten dat het plan is om de hotelfunctie te behouden in een geüpgradede vorm, de restaurantfunctie nieuw leven in te blazen en het interieur een trendy hedendaagse look te geven. “Het moet een plek worden waar Hoofddorpers, toeristen en zakenmensen samenkomen, een plek voor iedereen.”

Door Ton Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie