Rick en Riet zijn trots op de Vennepse 'Social Sofa'.
Rick en Riet zijn trots op de Vennepse 'Social Sofa'. Robert Joore / BDU

Vennepse ‘Social Sofa’ voor een vernieuwd centrum

15 mei 2023 om 16:25 Overig

NIEUW-VENNEP De Venneperstraat krijgt op korte termijn een echte ‘Social Sofa’. Een initiatief van Dorpsraad Nieuw-Vennep met steun van het ING Nederland fonds ‘Help Nederland vooruit’ en Wilma/Green, de OVHZ, ondernemers in het centrum en de gemeente Haarlemmermeer.

Een Social Sofa is een zitbank van beton, naar een idee van Karin Bruers, in de vorm van een chaise longue en wordt versierd met duizenden mozaïeksteentjes. Een bank waar bezoekers voor of na het winkelen even lekker op kunnen zitten en genieten van het uitzicht. 

Het is de bedoeling dat de sofa een plaats krijgt op het nog te bouwen Symfonieplein. Tijdelijk zal de kale sofa geplaatst worden in de Venneperstraat alwaar de duizenden stukjes mozaïek geplaatst moeten worden. Wie wil meehelpen om van de kale sofa een echt Venneps kunstwerk te maken kan een mail sturen naar secretariaat@dorpsraadnieuwvennep.nl.

“Onze sofa is een wel heel bijzondere; de lokale kunstenaars Riet Vermeulen en Rick Triest hebben, in overleg met de dorpsraad, de sofa ontworpen”, vertelt Piet Kwak.

Riet Vermeulen is geboren en getogen in Nieuw-Vennep en zo’n 25 jaar geleden begonnen met schilderen, zonder les gehad te hebben. “Ik rommelde maar wat aan. Soms met een goed resultaat, maar ook wel dingen waar ik niet tevreden over was. Ik deed dan net als een oude meester en schilderde er gewoon weer overheen. Een paar jaar geleden ben ik op tekenles gegaan omdat dat mijn zwakste punt was. Daar heb ik veel geleerd en teken ik nu heel veel. Vooral gebouwen vind ik erg leuk.” Riet stapt vaak op de fiets en gaat dan in de buitenlucht zitten tekenen. Maakt dan een grove schets en thuis maakt ze daar een aquarel van.  

“De ‘Social Sofa’ moet wel echt Nieuw-Vennep uitbeelden”, zegt Riet. “Vandaar dat er een paar bekende items van ons dorp op moeten komen.” 

Rick Triest heeft zijn atelier in Nieuw-Vennep, heeft nationaal en internationaal geëxposeerd en is opgenomen in diverse verzamelingen en bedrijfscollecties. “Mijn passie is creëren, om van niets iets te maken, het bereiken van dat moment is de voldoening. Mijn grootste inspiratie is architectuur, en de uitdaging steeds nieuwe technieken toe te passen. Ik werk het liefst figuratief. Mijn ambitie is er volledig voor te gaan en steeds mooiere dingen te maken. Het gaat om de inhoud en de kwaliteit.”

Momenteel werkt Rick aan de ‘master series’, geïnspireerd op de technieken van Rembrandt, maar hij is ook trots op de schilderijen en de bronzen beelden van zijn welstand teddybeer ‘Lady & Sir Bobby’.

“Om samen met Riet de ‘Social Sofa’ een echt Venneps gezicht te geven was een heerlijke uitdaging. Ik hoop dat dit kunstwerk zal bijdragen aan het verfraaien van het mooie nieuwe centrum van Nieuw-Vennep.”

Iedereen die straks helpt om de ‘Social Sofa’ kleur te geven krijgt enkele mozaïeksteentjes mee als herinnering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie