Ilse Santifort (rechts) overhandigd de duizenden handtekeningen aan Marja Ruigrok.
Ilse Santifort (rechts) overhandigd de duizenden handtekeningen aan Marja Ruigrok. Ton Dijkstra / BDU

Handtekeningen maken niet het verschil, theater Het Oude Raadhuis sluit definitief

26 mei 2023 om 17:06 Overig

HOOFDDORP Een paar duizend handtekeningen zijn er gezet om de sluiting van theater Het Oude Raadhuis tegen te gaan. “Ondanks alle steun van gasten, artiesten, buren en liefhebbers van ons theater is er aan de situatie niets veranderd”, sprak Ilse Santifort vrijdagmiddag in haar geliefde theater. Zij is de intiatiefneemster van de petitie ‘Teken voor het behoud van Het Oude Raadhuis’.

De zon schijnt heerlijk vrijdagmiddag en de deuren van het monumentale pand, met zoveel theaterhistorie, staan open. Het horecagedeelte op de begane grond loopt vol met mensen die iets hebben met het oude theater midden in het centrum van Hoofddorp. “Al weken hoop ik op een wonder”, gaat Santifort verder. “Een geldschieter of een lot uit de loterij, maar helaas. Het ziet ernaar uit dat we ons geliefde theater gaan verliezen.”

Het zijn de trieste woorden die door wethouder Marja Ruigrok worden aangehoord. Zij is vrijdagmiddag aanwezig om toch de duizenden handtekeningen en mooie woorden die zijn geschreven in ontvangst te nemen. 

“Alles is er niet leuk aan”, zegt de wethouder als zij de map met handtekening en de mooie en lieve reacties in ontvangst heeft genomen. “Die ga ik van het weekend eens rustig lezen.” De gemeente gaat er alles aan doen om het pand voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden. “Het is tenslotte een stuk erfgoed in onze gemeente. We gaan het zeker niet verkopen. We zetten in op horeca.”

De gemeente ziet het monumentale pand liever niet veranderen in een kantoorpand. Zo was de gemeente in 2018 al vrij ver met een horeca-ondernemer. “Uiteindelijk liep dat stuk nadat omwonenden bezwaar hadden aangetekend. Maar onlangs heeft de Raad van State laten weten dat er wel degelijk horeca mogelijk is Het Oude Raadhuis”, laat Ruigrok weten. “De hoop is dus dat we snel een uitbater vinden.”

Omwonenden die vrijdag ook aanwezig zijn, denken daar nog steeds heel anders over. “Wij voorzien grote problemen met het parkeren. Er is hier nagenoeg geen plek voor bezoekers om hun auto te parkeren. We hebben het hier wel over een locatie die midden in een woonwijk ligt. Wij zijn zelf verwend bezoeker van het idyllische theater, maar zien horeca absoluut niet zitten.”

Voor Ilse Santifort en haar vaste team medewerkers van Het Oude Raadhuis rest nog een aantal voorstellingen in ‘hun’ theater voor dat het doek definitief valt. Hun toekomst ligt dan in het gebouw van C. aan het Raadhuisplein. 

Het sluiten van Het Oude Raadhuis betekent het einde van een unieke plek, die de afgelopen jaren veel talent een podium heeft geboden, als springplank naar het grote publiek. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie