Het molenaarshuisje ligt vanaf deze kant gezien links naast de molen.
Het molenaarshuisje ligt vanaf deze kant gezien links naast de molen. Jan Aukes

Molenaarshuisje bestemd voor ‘aan het terrein verbonden functionaris’

1 juni 2023 om 14:36 Overig

HOOFDDORP Het molenaarshuisje aan de Hoofdweg 741a in Hoofddorp gaat van de gemeentelijke verkooplijst af. Dit is te danken aan een motie van CDA, GroenLinks, PvdA, Forza, Gezond H’meer, SRH en Eén Haarlemmermeer. Ze vinden dat er een ‘aan het terrein verbonden functionaris’ moet gaan wonen. 

Volgens de politici is het molenaarshuisje een Rijksmonument dat het middelpunt vormt van de cultuurhistorie in Haarlemmermeer. “Enerzijds gelegen aan de aorta van onze polder: de Hoofdvaart met bijbehorende sluizen. Anderzijds naast het Unesco-monument de Geniedijk de ‘groene long’, waar veel fietsers en wandelaars gebruik van maken en het pas gerenoveerde Fort van Hoofddorp. Het is als een eenheid verbonden met het Rijksmonument De Eersteling, de enige nog werkende korenmolen in onze gemeente,” zo laten de opstellers van de motie weten. 

Volgens hen is het onnodig en zeer onwenselijk dit pand te verkopen aan een meest biedende derde, zoals het plan was. “Het levert meerwaarde op indien een aan het terrein verbonden functionaris het gaat bewonen. Te denken valt aan het toezicht uitoefenen, zodat vernielingen, vergiftigingen, diefstal en ander vandalisme voorkomen kunnen worden. Ook bij slechte weersomstandigheden kan hij een oogje in het zeil houden. De molen kan minstens drie keer zoveel draaien, wat bijdraagt aan het vergroten van de beleving van het erfgoed, de functionaris de dagbesteding kan uitbreiden in plaats van alleen op openingstijden.”

Mocht de woning inderdaad worden bestempeld als een dienstwoning, dan dient de huidige functionaris, als hij zijn functie niet meer uitoefent, de woning te verlaten om plaats te maken voor zijn opvolger. Hij heeft geen huurbescherming, zo is het voornemen. De bewoning dient daarom in een arbeidsarbeidsovereenkomst geregeld te worden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie