Theo Oostdam (l) en Jos Bleeker helpen een bezoekster.
Theo Oostdam (l) en Jos Bleeker helpen een bezoekster. Trudy Witteman

Financieel Café in dorpshuis voldoet aan behoefte

13 juni 2023 om 07:59 Overig

Frans Witteman

VIJFHUIZEN Sinds kort is in het dorpshuis aan de Kromme Spieringweg 436 in Vijfhuizen een Financieel Café van Humanitas Haarlemmermeer gevestigd. Inwoners van de gemeente kunnen hier terecht met financiële en administratieve vragen.

Of het nu gaat om het aanvragen van een DigiD, betalingsregelingen, toeslagen, moeilijke brieven van de gemeente of instanties, bijzondere bijstand of mogelijk recht op kwijtschelding: het hulpaanbod van het Financieel Café is heel breed. Het is een laagdrempelige en toegankelijke plek om hulp te vinden. “Alle vragen worden anoniem behandeld en er wordt niets opgeslagen of geregistreerd”, benadrukken de Humanitas-vrijwilligers Theo Oostdam en Jos Bleeker deze maandagmiddag in het dorpshuis. Samen met zo’n tien andere vrijwilligers vormen zij het team van het Financieel Café dat ook vestigingen heeft in Hoofddorp en Nieuw-Vennep. 

SIGNALEN Dankzij de nieuwe locatie in Vijfhuizen, een idee van sociaal beheerder van het dorpshuis Tine Buis, is het Financieel Café beter bereikbaar voor inwoners uit het noorden van de gemeente. Tine Buis: “Wij kregen signalen dat er behoefte was aan een vestiging in deze kant van de gemeente. Ik ben blij dat Humanitas het snel heeft opgepakt.”

GEHEIM Net als alle andere vrijwilligers hebben Jos Bleeker en Theo Oostdam een ruime ervaring als het om geld en administratie gaat. Het lukt hen dan ook bijna altijd om mensen te helpen. “We snappen best dat veel mensen het moeilijk vinden om de drempel over te stappen. Maar dat is nergens voor nodig. Niet met financiële en administratieve vragen blijven rondlopen, maar het Financieel Café inschakelen is ons advies. Vaak kunnen wij direct actie ondernemen door telefonisch contact te leggen met bijvoorbeeld de gemeente, het energiebedrijf of de woningcorporatie.” En zij benadrukken: “Onze hulp is gratis en wat besproken wordt blijft geheim. Er wordt niets vastgelegd. Zouden we ter plekke moeten inloggen dan worden direct na het gesprek alle gegevens gewist. Hulp geschied dus volkomen anoniem.” 

ANONIMITEIT Juist die anonimiteit is heel belangrijk, benadrukte wethouder Charif El Idrissi bij de officiële opening van het Financieel Café op 15 mei. “Het maakt het dus voor iedereen mogelijk om binnen te lopen, ongeacht de problematiek van de persoonlijke situatie.”

De vrijwilligers van Humanitas verlenen graag hulp, maar voor hulp bij de jaarlijkse belastingaangifte moeten mensen bij een andere instantie zijn.

Het Financieel Café in dorpshuis d’Oude Waterwolf is geopend op elke 1e en 3e maandag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie