Afbeelding
Archief

Strafzaak over ‘vergisontvoering’ Cruquius van start

18 september 2023 om 07:03 Overig

SCHIPHOL (ANP) De rechtbank Noord-Holland begint maandag met de meerdaagse strafzaak over de ‘vergisontvoering’ in Cruquius. De zaak draait om een gewelddadige ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het strafproces telt tien verdachten.

Het slachtoffer werd op 5 augustus 2021 in de omgeving van de woonboulevard in Cruquius uit zijn auto getrokken, een bus in geduwd en meegenomen. Het slachtoffer, door de daders voor iemand anders aangezien, werd vijf dagen later gewond uit een auto gezet in een woonwijk in Delft. De ontvoering had mogelijk te maken met de onderschepping van 1899 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

In een woning in Zwijndrecht vond de politie telefoons met daarop berichten over het regelen van bivakmutsen, auto’s en jongens. In de ochtend vroeg was bij het huis een rode Mercedesbus gezien waarmee het slachtoffer later die dag is ontvoerd.

Samen met andere auto’s is die bus vanuit Zwijndrecht naar Hoofddorp gereden, stelt het Openbaar Ministerie. Een van de auto’s, een BMW, werd gebruikt om het slachtoffer klem te rijden. Ondertussen werd het slachtoffer voor lange tijd in de gaten gehouden door een voorverkenner.

Na de vergisontvoering volgde een serie geweldsincidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. In deze omgeving van het beoogde doelwit Alex R. waren ontploffingen, werd een woning beschoten en zijn dreigbrieven bezorgd. R. werd in november gearresteerd. Hij is met twee anderen verdachte in een strafzaak in Rotterdam. Ze worden verdacht van drugshandel en witwassen.

De rechtbank Noord-Holland trekt elf dagen uit voor de behandeling van de zaak over de vergisontvoering. Tijdens het eerste deel van de strafzaak staan in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol acht verdachten uit Rotterdam, Zwijndrecht, Dordrecht en Delft terecht. Vrijdag worden de strafeisen verwacht. In oktober staan nog twee verdachten uit Rotterdam terecht, wat te maken heeft met de agenda’s van hun advocaten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie