Afbeelding
OM

Hoofddorper beleefde ontvoering Cruquius als ‘constante doodsbedreiging’

20 september 2023 om 12:08 Overig

SCHIPHOL (ANP) De Hoofddorper, die twee jaar geleden per abuis werd ontvoerd aan de Spaarneweg in Cruquius, noemt dat een periode van “constante doodsbedreiging”. “De angst het er niet levend vanaf te brengen bracht me op het punt dat ik in gedachten afscheid heb moeten nemen van al mijn dierbaren. Dat is een diep emotioneel proces en wens ik niemand toe”, aldus de Hoofddorper in zijn slachtofferverklaring die zijn advocaat Richard Korver woensdag voorlas in de rechtbank.

Op 5 augustus 2021 werd de destijds 56-jarige man in zijn eigen woorden “met grof geweld en veel agressie” van zijn vrijheid beroofd. Dat gebeurde in de omgeving van de woonboulevard in Cruquius, vlak bij zijn bedrijf. “Op die dag ben ik ontvoerd, werd ik met fysiek geweld uit mijn auto gesleurd, onder dreiging van een vuurwapen een bus in gewerkt en in de bus gekneveld en voorzien van een stuk textiel om mijn hoofd om mij zodoende het zicht te ontnemen, en werd ik ‘slachtoffer van de vergisontvoering’. Hierna volgden zes dagen van ondervragingen, van weinig slaap, van geen eten of drinken, van geweld, van diverse bedreigingen met de dood met een vuurwapen tegen mijn hoofd.”

De man benadrukt dat ook zijn familieleden zes dagen hebben geleden. Voor zijn partner, kinderen, broers, zus en moeder waren het “zes dagen van uiterste wanhoop, van angst, van diepe onzekerheid”, citeerde zijn advocaat. “Het niet weten waar ik was, hoe het met me zou gaan, de angst mij nooit meer te zien.”

Het slachtoffer is uit angst voor de verdachten niet bij het strafproces aanwezig. Hij is bang voor represailles en om geconfronteerd te worden met de verdachten, gaf zijn advocaat aan. In de rechtbank op Schiphol staan tien verdachten van 24 tot 44 jaar terecht voor de ontvoering, waarvan eentje voortvluchtig is. Het slachtoffer: “Ik heb mezelf de vraag gesteld, kan ik vergeven wat men mijn partner, onze kinderen en familie heeft aangedaan? Nee, dat kan ik ze nooit vergeven. Ik vind dat de verdachten, die op niets ontziende wijze het leven van onschuldige mensen zulk onrecht aan hebben gedaan, bestraft moeten worden.”

De verdachten wilden niet op de slachtofferverklaring reageren. Wel vertelden ze de rechters op de tweede zittingsdag over hun persoonlijke leven. Vrijdag houden de officieren van justitie hun requisitoir, uitmondend in de strafeisen. Daarna volgen nog acht zittingsdagen. De rechtbank doet op 20 oktober uitspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie