De Wilhelminaboom aan de Spieringweg. Een boom met een kroontje.
De Wilhelminaboom aan de Spieringweg. Een boom met een kroontje. Trudy Witteman/BDU

Wilhelminaboom in Vijfhuizen is een eeuw oud

22 november 2023 om 13:29 Overig

VIJFHUIZEN De statige Wilhelminaboom aan de Spieringweg die de toegang naar het voormalige treinstation markeert, is een eeuw oud. Geplant in 1923 ter gelegenheid van het zilveren ambtsjubileum van Koningin Wilhelmina. Dit jaar dus precies 100 jaar geleden.

Wilhelmina, de overgrootmoeder van Koning Willem-Alexander, werd op 6 september 1898 op 18-jarige leeftijd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ingehuldigd als koningin der Nederlanden. Het 25-jarig regeringsjubileum werd op 15 september 1923 gevierd en ter gelegenheid daarvan werden overal in het land lindes geplant. Een linde staat voor ‘zinnebeeld der vrouwelijkheid’. Ook Vijfhuizen kreeg in 1923 een Wilhelminaboom.

Onder auspiciën van de dorpsvereniging werd de boom aan de Spieringweg geplant. Niet in het centrum dus maar wel op een plek waar veel mensen langskwamen: naast de toegang naar het station. Honderd jaar geleden was ook Vijfhuizen sterk verzuild. Daarom ook dat alle ‘richtingen’ bij het planten van de boom vertegenwoordigd moesten worden. Van elk van de drie lagere scholen die het dorp toen telde kwam een vertegenwoordiger: Wim Stokman van de rooms-katholieke St. Annaschool, Wim Kemp van de protestant-christelijke School met den Bijbel en Piet Tanis van de openbare school De Waterwolf. Zij stroopten de mouwen op en vertrouwde de linde toe aan de polderklei. Dat zij destijds hun werk goed hebben gedaan heeft de geschiedenis wel bewezen. De boom heeft heel wat stormen doorstaan.

Regelmatig wordt geschreven dat de boom in 1898 werd geplant ter gelegenheid van de troonsbestijging door Wilhelmina. Fout dus. Wie de moeite neemt het fraaie smeedijzeren hekwerk rondom de boom te bekijken wordt een hoop wijzer. Op de bordjes staat het: 1898 W 1923 VDV. Waarbij VDV staat voor Vereniging Dorp Vijfhuizen.

De Wilhelminaboom is een gemeentelijk monument. Maar de gemeente zorgt er niet goed voor, menen met enige regelmaat Vijfhuizenaren die dan maar zelf aan de slag gaan. In 2020 nog staken Kees van der Peijl en Nico van Opzeeland de handen uit de mouwen. Zij verwijderden de takkenopslag aan de voet van de boom en het hoog opgeschoten onkruid, brachten een nieuwe laag grind aan, maakten de paaltjes weer wit en vroegen Peter Blom de gebroken kettingen te willen lassen. Waarna het monument er weer uitzag zoals een monument er uit hoort te zien.

Vijfhuizen telt 9 gemeentelijke monumenten. Kromme Spieringweg: Eendenkooi Stokman (355), Boerderij De Dageraad (402), Onderwijzerswoning (438), Winkel/woonhuis (440), Graanpakhuis (458), Woonhuis (513). Spieringweg: Wilhelminaboom (510), Boerderij Schapenburg (536). Ook de ophaalbrug staat op de lijst. Het station is een Rijksmonument. Verder nog het Nationaal Monument MH17 en 7 provinciale monumenten, onderdelen van de Stelling van Amsterdam.

Door Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie