Het voormalige Crowne Plaza hotel waar het COA vluchtelingen opvangt.
Het voormalige Crowne Plaza hotel waar het COA vluchtelingen opvangt. Ton Dijkstra / BDU

Er verblijven meer dan de 886 asielzoekers die COA opvangt in Haarlemmermeer

3 december 2023 om 10:59 Overig

HAARLEMMERMEER In Haarlemmermeer worden op dit moment meer asielzoekers opgevangen dan de 886 die het COA opvangt. Een groep asielzoekers wordt tijdelijk ondergebracht in een ander hotel en dit aantal fluctueert. “Omdat hotels dit doen naast hun reguliere hotelgasten is afgesproken dat we niet communiceren bij wie deze tijdelijke opvang plaatsvindt”, laat burgemeester Schuurmans weten.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vangt momenteel 886 asielzoekers op aan de Planeetbaan, hier huurt het COA ruimte in het voormalige hotel Crowne Plaza dat de gemeente heeft aangekocht, en in een hotel langs de A4. 

De overige asielzoekers en hun begeleiders zijn tijdelijk ondergebracht in een ander hotel. Dit zal tot eind januari 2024 duren en dan is voor hen een opvanglocatie buiten onze gemeente beschikbaar. “Het gaat om tijdelijk verblijf waarvoor de staatssecretaris een spoed-uitvraag heeft gedaan. Tijdelijk verblijf in hotels valt binnen de reguliere functie die hotels vervullen”, zegt Schuurmans in antwoord op vragen van de fractie van Forza.

Schuurmans heeft eerder laten weten dat als het voorkomt dat er bij de opvang in Ter Apel mensen dreigen buiten te moeten overnachten er een spoed-uitvraag voor tijdelijke noodopvang wordt gedaan bij de burgemeester. Elke vorm van opvang voldoet, soms wordt er een sporthal of leegstaand kantoor aangeboden, maar in Haarlemmermeer staan soms bij hotels kamers leeg die daarvoor ingezet kunnen worden. 

“We doen dat in goed overleg met de hotelmanagers”, aldus Schuurmans. “Het betreft dus tijdelijke opvang, totdat het COA een plek voor langere tijd heeft gevonden. Dat kan een paar weken duren, maar soms ook een paar maanden. Wij monitoren altijd of er geen overlast wordt veroorzaakt.”

Door op deze wijze invulling te geven aan opvang wordt voorkomen dat mensen niet op straat hoeven te slapen en dat hotels klandizie hebben, ook tussen de vakantieperioden in. 

“Overigens is het zo dat er in de hotels van Haarlemmermeer ook andere tijdelijke opvang plaatsvindt”, laat Schuurmans weten. “Denk bijvoorbeeld aan geëvacueerde Nederlandse-Afghanen of geëvacueerde mensen uit de Gazastrook, die nog niet door kunnen naar hun definitieve bestemming.” Tijdens de coronaperiode zijn reizigers naar China of de Verenigde Staten, die een positieve COVID-19 test hadden, opgevangen in hotels.

Hotels zijn best bereid om, naast hun logies aan zakelijke en vakantiegasten, langduriger opvang te bieden ten behoeve van asielzoekers. “Wij hebben aangegeven hier geen medewerking aan te willen verlenen, omdat we al voldoen aan opvang van asielzoekers.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie