Korenmolen De Eersteling staat al maanden stil.
Korenmolen De Eersteling staat al maanden stil. Jan Aukes

Molen De Eersteling hoopt voor de Nationale Molendagen weer te draaien

9 december 2023 om 16:00 Overig

HOOFDDORP De wieken van molen De Eersteling staan al sinds 27 oktober 2022 stil. De korenmolen zou aanvankelijk eind dit jaar weer kunnen draaien, de herstelwerkzaamheden blijken helaas langer te duren, laat wethouder Mariëtte Sedee weten. “Vóór het tweede weekend van mei 2024, een heel belangrijke dag want dan is het Nationale Molendagen, moet het allemaal klaar zijn.”

Na onderzoek bij De Eersteling bleek dat er in beide roeden scheurtjes zitten in een aantal lasnaden, dit betekent niet dat de roeden zomaar af kunnen breken: de oneffenheden kunnen namelijk net zo goed vanaf de productie al aanwezig zijn. Het euvel is boven water gekomen nadat er in de molenwereld een nieuwe techniek wordt toegepast om de lasnaden van molenroeden door te meten. Het stilzetten van de molen is dan ook een logisch besluit. 

HELAAS

“De herstelwerkzaamheden laten helaas langer op zich wachten”, aldus de teleurgestelde molenaar Sander van Rijn. “De planning is door diverse omstandigheden niet gehaald door Verbij Bouw- en Molenmakersbedrijf B.V. uit Hoogmade.” Dit veelzijdige molenmakersbedrijf heeft honderden jaren kennis en ervaring in eigen huis en is de opdracht voor het hersteld van De Eersteling gegund.

“We hebben echter niet stilgezeten”, laat de wethouder Sedee trots weten. “Er is schilderwerk gedaan, het stucwerk in de molen is voorzien van een nieuwe laag en de materialen - al het houtwerk - zijn recent afgeleverd.”

BLIJ

De molenaar is zichtbaar blij met de herstelwerkzaamheden. “Dat de molen nog niet draait is pure pech. De roeden, het stalen gedeelte, ligt in de werkplaats, maar er is geen mankracht om het op te tuigen. De montage hiervan is weersafhankelijk”, zegt Van Rijn. 

“De rest van de molen is geschilderd, de gevel is gereinigd en een gedeelte oud stucwerk aan de binnenkant van de molen is vervangen. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren is de molen helemaal leeggehaald, op de molenstenen na. Dat heb ik samen met de vrijwilligers gedaan. Radiatoren en elektra is door een specialist bedrijf verwijderd, dat wordt de komende week allemaal weer teruggeplaatst.”  

MEI 2024

De molenaar is blij dat de molen er weer netjes bij staat en dat hij zijn molen voor de feestdagen kan indelen. “Begin volgend jaar wordt het riet van de molen opnieuw gedekt”, geeft Sedee nog als antwoord op de vragen van Peter Boerman van GroenLinks. “Vervolgens worden in februari de wieken van de molen gedemonteerd en starten de werkzaamheden in de werkplaats. In april hoopt Verbij te starten met het monteren van wieken op de molen. Voor het tweede weekend in mei 2024, een hele belangrijke dag want dan is het Nationale Molendagen, moet het allemaal klaar zijn en molen De Eersteling weer kunnen draaien.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie