Afbeelding
Foto door Rathaphon Nanthapreecha via Pexels

Elektrisch rijden: de grootste veranderingen op een rijtje

8 februari 2024 om 09:27 Partnercontent

Het uiteindelijke doel is dat het overgrote deel van Nederland in 2050 elektrisch rijdt. Hoewel het aantal elektrische auto’s in Nederland de afgelopen jaren rap is gestegen, lijkt er nog veel te moeten veranderen om dit doel te behalen. Het kabinet doet er alles aan, maar de mensen moeten het ook willen. Gelukkig blijkt dat de meeste automobilisten hier best positief tegenover staan. Hoewel het ook wel een spannende verandering is. Elektrisch rijden is toch wel heel anders en levert ook de nodige vraagstukken op. 

Het is dan ook niet vreemd als je het nog niet durf om de overstap te wagen. Als je nog nooit elektrisch hebt gereden, komt er best wel wat op je af. De beste manier om jezelf voor te bereiden, is door er simpelweg meer over te lezen. Hoe meer kennis je vergaart, hoe soepeler de overgang straks zal verlopen. Maar wat kun je verwachten? In dit artikel zetten we de grootste veranderingen voor jou als bestuurder op een rijtje. 

Opladen versus tanken 

De grootste verandering is natuurlijk toch wel dat je je auto straks moet opladen in plaats van tanken. We zijn het zo gewend om even snel te tanken en direct je weg weer te vervolgen. Dit zien veel mensen dan ook als het grootste nadeel van elektrisch rijden. Opladen duurt langer. Bovendien is de actieradius van een elektrische auto vaak minder groot. Dit kan problemen opleveren tijdens langere ritten. 

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je straks geen laadstation auto bij jou in de buurt kunt vinden.. Het kabinet doet er alles aan om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken en dat betekent ook dat het aantal laadpalen in ons land flink is toegenomen. De kans is groot dat er zo al een handvol bij jou om de hoek zit. Als je in de stad woont, is dit zelfs nog veel meer. Installeer maar eens een laadpalenapp. Dan zie je direct het enorme aanbod bij jou in de buurt. Bovendien blijft dit aantal explosief toenemen door de regels die het kabinet treft. 

Het is dus inderdaad even wennen om je auto op te laden in plaats van vol te tanken. Alles rust echter op een goede planning. Als je je routes op de juiste manier weet uit te stippen (en dit gebeurt uiteindelijk vanzelf), dan hoef je minder vaak op te laden en enkel op de momenten dat je auto ook echt stilstaat. Langere ritten zijn eenvoudig te overbruggen door snelladers te gebruiken. 

Automaat rijden 

Alle elektrische voertuigen zijn voorzien van een automatische versnellingsbak. Dat is best wel even wennen als je altijd in een schakelauto hebt gereden. Maar geloof ons, dat went echt heel snel. Stiekem levert het ook veel voordelen op. Het rijdt niet alleen veel rustiger, maar ook nog eens prettiger. Zeker als je regelmatig in de file staat. Waarschijnlijk zal je na enige tijd niet anders meer willen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie