Afbeelding
Werkstress

Voorkom verzuim door werkstress met een gecertificeerde arbodienst

12 maart 2020 om 17:15 Partnercontent

In Nederland is stress op het werk beroepsziekte nummer 1. De cijfers liegen er niet om. Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out of op andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Onderzoek van TNO wijst uit dat maar liefst 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Jonge werknemers tussen de 25 en 35 jaar hebben relatief vaak burn-out klachten, liefst 17 procent. De verzuimkosten bedragen in totaal 1,8 miljard euro. Waar moet u als werkgever op letten en hoe kunt u verzuim door werkgerelateerde stress tegengaan? De proactieve advisering en verzuimbegeleiding van de gecertificeerde arbodienst Preventix biedt uitkomst.

Verzuim door werkstress
Onder langdurig psychisch verzuim (langer dan zes weken) valt een kwart van de werknemers uit door werkstress. Al jaren is dit aandeel te hoog. Om deze vorm van stress tegen te gaan, is het in eerste instantie belangrijk om te weten door welke factoren werkstress wordt veroorzaakt. Er bestaan verschillende oorzaken voor werkstress bij werknemers. Maar liefst 44 procent heeft weinig autonomie op het werk, 38% heeft te maken met hoge taakeisen en 23% is slachtoffer van ongewenst gedrag buiten de organisatie. Zestien procent is slachtoffer van ongewenst gedrag binnen de organisatie en acht procent wordt gepest op het werk. Drie miljoen Nederlandse werknemers geven aan behoefte te hebben aan maatregelen tegen werkstress. Wat doen werkgevers om werkstress tegen te gaan? Zo'n 55 procent geeft werknemers meer ruimte, 43 procent voert veranderingen in de werksituatie door en 33 procent heeft een aanspreekpunt voor werknemers.

Duurzame inzetbaarheid
U hebt als werkgever een rol in het herkennen van de signalen van stress en in het bespreekbaar maken van die signalen met de werknemer. Het is van belang om een luisterend oor te bieden, samen mogelijkheden voor oplossingen te bedenken en deze uit te voeren. Bij ernstige klachten is professionele steun noodzakelijk, bijvoorbeeld van een arbeidsdeskundige of bedrijfsarts. Het voorkomen van verzuim is echter nog belangrijker dan herstel. Wanneer u als werkgever een preventiebeleid voert dat gericht is op het herkennen van vroege signalen en het voorkomen van gevolgen, zullen uw werknemers minder verzuimen. Preventix helpt u dit te bereiken met een aanpak die is gericht op de mogelijkheden in plaats van op de beperkingen. Deze gecertificeerde arbodienst legt daarbij de focus op duurzame inzetbaarheid. Ofwel: maatregelen binnen bedrijven en organisaties om de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers te bevorderen. Met als resultaat meer werkplezier, een betere productiviteit én minder ziekteverzuim.

Vaste bedrijfsarts
Is er toch sprake van verzuim? Dan kunt u de gecertificeerde arbodienst in de arm nemen voor verzuimbegeleiding. Preventix zet in op een snelle terugkeer naar de werkplek direct vanaf het moment van ziekmelding. Dat dit werknemers helpt bij hun herstelproces wordt door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Dit is voor u als werkgever vanzelfsprekend ook voordelig. Zo voorkomt u immers veel persoonlijke en materiële schade. Preventix biedt uw organisatie bovendien altijd de effectiviteit van een vaste bedrijfsarts of re-integratie adviseur. Dit garandeert goede communicatie tussen u, uw werknemers en de bedrijfsarts. Hetzelfde geldt voor beter inzicht in de mate van werkstress binnen uw organisatie. Dit leidt tot (preventief) maatwerk van goede kwaliteit.

Bent u benieuwd wat Preventix als gecertificeerde arbodienst voor uw organisatie met verzuimbegeleiding kan betekenen? Wij bieden u drie verschillende pakketten waaronder een maatwerkpakket. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel dan naar 088-7007700 of stuur een email naar info@preventix.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie