Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe verhoog je het werkgeluk in de horeca? 7 tips

25 februari 2021 om 15:31 Partnercontent

Echte aanpakkers, sociale dieren, communicatief en energiek. Dat is het plaatje dat past bij de gemiddelde horecamedewerker. Hard werken, lange dagen, en ‘hoe laat je precies klaar bent’? Dat laatste is altijd een beetje de vraag. Vaak zie je een hechte band ontstaan onder het personeel. Gezellig nog wat nakletsen met een drankje erbij is in normale tijden zeker geen uitzondering. Maar wat maakt nu dat horecamedewerkers met plezier naar hun werk gaan en blijven gaan? Daar gaan we hier verder op in. 

  • Zorg voor een fijne werkomgeving

Het lijkt evident, maar een fijne werkomgeving zorgt direct al voor een positiever gevoel. Zorg dus dat ook de ruimtes achter de schermen, waar je medewerkers zich bijvoorbeeld kunnen omkleden, er netjes verzorgd uitzien. 

  • Bouw aan een echt team

Samen moet je het doen, maar een groep mensen maakt nog geen team. Daarom is het ontzettend belangrijk om te investeren in een goede teamrelatie. De basis is om iedereen in een rol te zetten die goed bij hem of haar past. Daarnaast moet je zorgen dat de doelen helder zijn én goed in gesprek blijven over de wensen van mensen om zich verder te ontwikkelen. Organiseer daarnaast regelmatig interessante trainingen waarbij je gerichte handvaten geeft om het gezamenlijke doel te kunnen bereiken én informele, gezellige bijeenkomsten om de onderlinge band te versterken. 

  • Biedt ruimte voor een goede werk/privé-balans

Traditioneel betekent werken in de horeca vaak veel en soms ook wisselende uren. Voor je medewerkers is het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Steeds vaker is een werkweek van 4 dagen een oplossing om de balans tussen werk en privé goed te houden. Vraag wat je medewerkers fijn vinden en maak de mogelijkheden bespreekbaar. 

  • Zorg voor inzicht in uren en rooster

Voor jou is het fijn om te weten waar je plannings- en salaristechnisch aan toe bent, maar datzelfde geldt natuurlijk voor je medewerkers. Overweeg daarom om te kiezen voor een personeelsplanning systeem waarbij je medewerkers altijd en overal inzicht hebben in hun rooster en gewerkte uren en ook eenvoudig hun beschikbaarheid en verlofaanvragen kunnen doorgeven. Dat is fijn voor alle partijen en voorkomt onrust. Dit kan een mooie toevoeging zijn op een POS kassasysteem

  • Zorg voor het juiste kassasysteem

Bestellingen invoeren, bestellingen wijzigen, tafels verhuizen, rekeningen splitsen, de dagverse voorraad op ieder moment checken enzovoorts. Om prettig te kunnen werken is een gebruiksvriendelijk kassasysteem een musthave voor je medewerkers. Voor ultiem gemak en flexibiliteit kies je voor een mobiele kassa of handheld die evenveel functionaliteiten biedt als je vaste kassa, bij voorkeur met mobiele pin.

  •  Overweeg andere vormen van digitalisering

Is de druk op je medewerkers op piekmomenten echt hoog? Bekijk dan of jij ze kunt ondersteunen met behulp van slimme technologie, zodat zij minder stress hebben en meer tijd voor een praatje met de gasten. Maakt de mogelijkheid om via QR-codes te bestellen misschien het verschil in jouw zaak? Of is een bestelzuil misschien een uitkomst?

  • Spreek je waardering uit

Iedereen is gevoelig voor een blijk van waardering. Vergeet dus niet je mensen regelmatig te bedanken voor hun inzet. Een klein gebaar kan veel verschil maken!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie