Afbeelding
Foto door form PxHere

De wereld van de gordijnen

Partnercontent

Bij veel mensen het eerste wat er in hun hoofd opkomt als het gaat over raamdecoratie: gordijnen! Naast gordijnen zijn er natuurlijk nog een heleboel andere producten waarmee je je huis leuk mee kunt aankleden of verduisteren. Je hebt verschillende soorten gordijnen. Zo heb je verduisterende gordijnen: ideaal om het in je slaapkamer lekker donker te maken voor een goede nachtrust. Deze gordijnen worden ook wel overgordijnen genoemd. Dan heb je ook nog inbetween gordijnen, ook wel bekend als lichtdoorlatende gordijnen. Dit is dé oplossing voor je privacy. Je kunt hier niet doorheen kijken, maar er komt wel genoeg licht binnen. Inbetween gordijnen zijn onwijs mooi te combineren met andere soorten raamdecoratie. Deze gordijnen zijn erg populair in woonkamers of op kantoor.

Vitrages

Zijn deze twee opties in de alinea hierboven allebei niks voor jou, omdat het toch nog te donker is? Dan zijn vitrages het gene waarnaar jij op zoek bent. Ze worden ook wel glasgordijnen of doorzichtige gordijnen genoemd. Een groot voordeel van vitrage is de transparantie. Geen felle zonnestralen je kamer in, maar wel meer dan genoeg lichtinval.

Overige functies

Naast het verduisteren en zorgen voor wat extra privacy. Draagt een gordijn ook bij aan minder lichtinval in je kamer, daarnaast zorgt het voor rust en stilte, dit omdat ze geluidswerend kunnen zijn. Hierdoor hebben de buren dus nog minder last van jou, of andersom ;). Ook kan een gordijn warmte buitenhouden, ideaal voor in de zomer! Daarnaast verbeteren de gordijnen je akoestiek. De gordijnen kunnen de geluidsgolven opvangen doordat ze zo groot en dik zijn.

Gordijnen combineren met…?

Erg populaire combinaties zijn vitrages met verduisterende gordijnen. Je creëert een sfeervolle en veelzijdige uitstraling met je raamdecoratie. Op deze manier kun je met gordijnen toch nog je lichtinval bepalen. Nog een populaire combinatie op het gebied van privacy en lichtinval zijn gordijnen met vouwgordijnen.

Voor op de slaapkamer kiest men vaak voor rolgordijnen samen met verduisterende gordijnen. Dit spreekt natuurlijk voor zich, je kunt je kamer op deze manier helemaal verduisteren voor een goede nachtrust.

Trends 2021

Een trend die 2020 meeneemt naar 2021, is duurzaamheid. Iets wat voor steeds meer mensen belangrijker wordt. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor gerecycled materiaal. Veel voorkomende thema’s zijn “licht” en “knuffelbaar”, dit is een combinatie van een aantal trends met als doel wat extra comfort creëren. Iedereen weet na het afgelopen jaar hoe belangrijk het is om je huis echt gezellig en warm aan te kleden. Veel mensen missen het reizen en halen daarom andere landen en culturen in huis. Een werelds interieur haalt leuke herinneringen omhoog en geeft je misschien ook een klein beetje een vakantiegevoel. 

advertentie
advertentie