Afbeelding
Foto door form PxHere

Huishoudelijk onderhoud is nooit leuk, maar deze klusjes zijn erg belangrijk

12 april 2021 om 08:42 Partnercontent

Huishoudklusjes: niemand staat erom te springen. Toch zijn er in ieder geval twee periodieke dingen die je beter niet over het hoofd kunt zien, waaronder cv-ketel onderhoud. Deze klusjes besparen je namelijk een hoop problemen in huis – en op den duur dus ook een hoop geld.

Klus 1: dakgoten reinigen

Het is slim om minstens twee keer per jaar de dakgoten te reinigen. Bij voorkeur in het voorjaar en de herfst. Sta je liever niet zelf op de ladder? Dan kun je een vakman inschakelen of je voor een vast maandbedrag abonneren op een dakgootservice: dan heb je nooit meer omkijken naar de dakgoot schoonmaken.

Waarom het belangrijk is

Gedurende het jaar hoopt zich van alles op in je dakgoten. Van oude bladeren tot mos, modder en takjes. Als je te lang wacht met het reinigen van de dakgoten kunnen deze resten verstoppingen veroorzaken. Het regenwater kan dan niet meer worden opgevangen in je goten en regenpijp, waardoor deze overstromen.

Hierdoor kunnen je dakgoten beschadigd raken, met als gevolg dat je deze moet vervangen. Maar je loopt ook risico op grotere problemen in huis. Zoals houtrot en schimmel, vochtige buitenmuren, loslatende specie, en lekkages. Kortom, allemaal dingen waar je écht niet op zit te wachten.

Klus 2: onderhoud van de cv-ketel

Er is niets vervelender dan ineens onder een koude douche staan of klappertandend op de bank zitten. Een slecht onderhouden cv-ketel zorgt niet alleen voor kou en ongemak in huis, maar komt ook met levensgevaarlijke risico’s.

Waarom het belangrijk is

Een slecht onderhouden of verkeerd geïnstalleerde cv-installatie kan koolmonoxide gaan ‘lekken’. Dit is een dodelijk gas dat je niet kunt ruiken of zien. Jaarlijks overlijden zo’n 10 tot 15 mensen in Nederland door koolmonoxidevergiftiging. In bijna 50 procent van de gevallen is de vergiftiging veroorzaakt door een kapotte cv-ketel.

Door je cv-ketel op tijd vakkundig te laten onderhouden en CO-melders te installeren, verklein je de kans op zo’n gevaarlijke situatie. Ook voorkom je een verhoogd risico op brand, lekkages en (verborgen) waterschade in huis.

Schadevergoeding? Niet altijd

De meeste cv-ketels hebben elke 1-3 jaar onderhoud nodig. In de instructies van de fabrikant staat met hoe vaak jouw ketel gecontroleerd moet worden. Het periodiek onderhouden van je cv-ketel is niet verplicht, maar wel verstandig. Het is namelijk zo dat woonverzekeraars brandschade niet altijd vergoeden als deze ontstaan is door een slecht onderhouden cv-ketel. Nalatig onderhoud is dus niet alleen onveilig, maar kan ook flinke financiële gevolgen hebben.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie