Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe hoog is de transitievergoeding als ik word ontslagen?

22 april 2021 om 07:29 Partnercontent

Het arbeidsrecht is een rechtsgebied wat veel in beweging is. Zo zijn ook de regels rondom de transitievergoeding sinds 1 januari 2020 veranderd. Een transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever aan de werknemer moet betalen bij ontslag. U kunt het zien als een compensatie voor ontslag. Tegenwoordig heeft u vanaf de eerste dag dat uw arbeidsovereenkomst is ingegaan recht op een transitievergoeding bij ontslag. In deze blog vindt u alles wat u moet weten rondom ontslag en de transitievergoeding. 

Recht op een transitievergoeding

Indien uw werkgever uw arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen, heeft u recht op een transitievergoeding. Sinds 1 januari 2020 heeft u ook recht op deze vergoeding als uw tijdelijke contract niet wordt verlengd. Heeft uw werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld of is hij nalatig geweest waardoor u zelf ontslag heeft moeten nemen? Ook dan bestaat er recht op een transitievergoeding.

Berekenen transitievergoeding

De hoofdregel luidt dat u voor elk gewerkt jaar een derde maandsalaris aan vergoeding uitgekeerd krijgt bij ontslag. Heeft uw dienstverband korter dan een jaar geduurd dan wordt de transitievergoeding naar rato berekend. Het maximale uit te keren bedrag is €84.000 bruto. Mocht het zo zijn dat uw jaarsalaris hoger is dan €84.000, dan is de vergoeding maximaal 1 keer het bruto jaarsalaris. Het berekenen van de transitievergoeding is vaak erg complex: daarom zijn er arbeidsrechtadvocaten die gespecialiseerd zijn in het aanvechten van deze vergoeding.

Wanneer moet de transitievergoeding worden uitbetaald

De transitievergoeding dient bij het einde van de arbeidsovereenkomst uitbetaald te worden tezamen met de eindafrekening van bijvoorbeeld niet-genoten vakantiedagen, vakantiegeld en een eventuele dertiende maand. Dit moet binnen één maand na het eindigen van het dienstverband gebeuren. Het kan zo zijn dat uw werkgever financieel niet in staat is om uw transitievergoeding in één keer uit te betalen, bijvoorbeeld als gevolg van het coronavirus. Indien het in één keer uitbetalen van de transitievergoeding tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering van de werkgever leidt, kan de werkgever de vergoeding onder voorwaarden betalen in termijnen van maximaal 6 maanden. De werkgever is in dat geval de wettelijke verschuldigd over de transitievergoeding. Betaling in termijnen is alleen toegestaan als betaling ineens echt niet mogelijk is.  

Uitzonderingen

Op vrijwel elke regel bestaat een uitzondering. De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen als het contract is beëindigd met wederzijds goedvinden. Ook in het geval de werknemer op staande voet is ontslagen of ernstig verwijtbaar heeft gehandeld hoeft de werkgever de vergoeding niet uit te keren. Dit geldt ook indien u jonger bent dan 18 jaar en minder dan 12 uur per week werkt of als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Tevens kunnen er in een cao afspraken staan die afwijken van de wettelijke transitievergoeding.

In het kort

In beginsel heeft u recht op een transitievergoeding als u door uw werkgever wordt ontslagen of als uw tijdelijke contract niet wordt verlengd. Het bedrag waar u recht op heeft, is 1/3e deel van uw jaarsalaris. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie