Afbeelding
Böhler lasdraad

Proces van lassen

11 mei 2021 om 08:38 Partnercontent

Wanneer je materialen met elkaar wilt verbinden spreek je van lassen, door gebruik te maken van druk en warmte kun je twee objecten aan elkaar verbinden. De techniek is vooral in de metaalsector en werktuigbouwkunde erg populair om te gebruiken, maar ook thuis wordt het door de hobbyist steeds vaker gebruikt. Het materiaal wordt verwarmd tot het in een deegachtige vorm is, tijdens de opwarming van het materiaal wordt er nieuw materiaal toegevoegd. Böhler lasdraad is de perfecte draad om toe te voegen tijdens het lasproces, je kunt ook druk gebruiken als vervanging of aanvulling op de warmte. Door te lassen ontstaat er een zeer sterke constructie van twee materialen.

Unieke processen

Er zijn verschillende lasprocessen, ieder proces heeft zijn eigenschappen die het proces uniek maken. Las je af en toe iets aan elkaar thuis in de schuur, dan is het niet nodig om alle processen te kennen. Misschien is het wel leuk om te weten wat er allemaal mogelijk is met lassen, er zijn tientallen processen waarvan je gebruik kunt maken. Processen speciaal voor plaatmateriaal, dik en dun materiaal en er zijn zelfs processen waarbij het mogelijk is om onder water te kunnen lassen. Veel processen hebben wel met elkaar gemeen dat je er Böhler lasdraad voor nodig hebt, om de verbinding goed tot stand te kunnen brengen.

Verschillende soorten draden om te lassen

Een Böhler lasdraad zal versmelten als je twee objecten aan elkaar wilt bevestigen, een lasdraad is onmisbaar tijdens het lasproces. Zonder lasdraad kun je de elementen niet aan elkaar verbinden, natuurlijk zijn er verschillen in prijs, diameter, kwaliteit en het materiaal. Verschillende materialen zijn onder andere, aluminium, gevuld lasdraad, RVS lasdraad en universeel rutiel lasdraad. Soms is het verstandig om tijdens het lassen een gevulde lasdraad te gebruiken, vaak wordt de lasdraad gebruikt bij het lassen zonder gas. Het poeder in de lasdraad biedt dan bescherming in plaats van het gas wat normaal wordt gebruikt. Lasdraad wordt ook wel fluxcore lasdraad genoemd.

Wanneer gebruik je een laselektrode?

Over het algemeen worden laselektroden gebruikt als je korte lasverbindingen maakt, omdat de elektrode afsmelt vertraagt het als je deze tijdens het lassen moet vervangen. De slak die ontstaat tijdens het lassen moet je ook verwijderen wat extra tijd kost, voordeel is wel dat de techniek in alle richtingen is te gebruiken om te lassen. Je kunt elektroden zowel toepassen bij verschillende soorten booglassen, als bij weerstandlassen. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen niet afsmeltende, en afsmeltenden elektroden. Je kunt ze verder onderverdelen in grofweg drie groepen, cellulose elektroden, rutiel elektroden of basische elektroden. Natuurlijk zijn er nog andere manieren om een perfecte lasverbinding te krijgen, diverse lastoevoegmaterialen maken dit mogelijk. Lastechniekrijnmond.nl heeft alles wat te maken heeft met lassen in het assortiment.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie