Afbeelding
Shutterstock

Scootmobielen: ideale voertuigen voor mindervaliden

17 mei 2021 om 12:09 Partnercontent

Mensen die tijdelijk of structureel een beperkte mobiliteit hebben, hebben tegenwoordig allerlei mogelijkheden om deze mobiliteit weer een nieuwe stimulans te geven. Hiermee bedoelen we vooral dat zowel het aantal vervoersmiddelen is toegenomen als dat de kwaliteit van deze middelen de laatste jaren flink is verbeterd. 

De opkomst van de scootmobiel past helemaal in dit verhaal. De scootmobiel is een klein voertuig dat door één persoon bediend wordt en waarin geen passagiers meerijden. Het is een makkelijk te bedienen apparaat en daardoor dus geschikt voor een breed publiek aan mindervaliden. Vooral de 3-wiel scootmobiel is hierbij populair. Hieronder gaan we dieper in op deze driewielers, net als dat we de vraag proberen te beantwoorden of het aanvragen van subsidies in verband met het wmo of het pgb voor scootmobiel aanschaf realistisch is.

Plus- en minpunten van scootmobielen met drie wielen

Zoals je misschien weet hebben scootmobielen meestal drie of vier wielen. Veel mensen kiezen voor een driewielig exemplaar. Dit valt natuurlijk niet los te zien van de lagere prijs die hier bijna altijd voor gerekend wordt. Naast het feit dat een 3-wiel scootmobiel goedkoper is, is deze ook erg wendbaar. De driewieler stuurt daarbij zeer licht. Door dit alles zijn dit vooral ideale voertuigen voor binnenshuis en voor korte afstanden buitenshuis. Een driewieler heeft daarbij bovendien genoeg ruimte voor je voeten, benen en zelfs voor boodschappen.

Daar staat tegenover dat driewielers een minder goede wegligging hebben dan vierwielers. Met een scootmobiel met vier wielen leg je dan ook met meer gemak langere afstanden af.

 

Belangrijke verkeersregels om te onthouden

Als je met een scootmobiel deelneemt aan het verkeer, dan zul je je aan een aantal geschreven en ongeschreven regels moeten houden. Het belangrijkste om te weten is dat je als scootmobieler in principe alleen fietspaden en stoepen mag gebruiken. Hierbij geldt dat je op het fietspad de maximale snelheid van je scootmobiel mag hanteren. Op de stoep dien je echter rekening te houden met voetgangers, waardoor een maximumsnelheid van zes kilometer per uur te hanteren is.

Zoek altijd uit of je subsidie kunt krijgen

Vanzelfsprekend geldt dat voor welke financiële transactie je ook doet, dat het altijd welkom is als je er een gunstige deal uit weet te slepen. Welnu, met het aanschaffen van een scootmobiel zou dat wel eens mogelijk kunnen zijn. Dit geldt vooral als je kunt aantonen dat een scootmobiel jouw leven kan verbeteren en daarmee je behoefte aan zorg kan verminderen. Hoe meer dat namelijk het geval is, hoe groter de kans is dat je aanspraak maakt op een subsidie. Echter zijn het de gemeenten die afzonderlijk hun regels bepalen en hun (on)mogelijkheden hebben. Neem voor een mogelijke subsidie dus ruim op tijd contact op met je gemeente.

Aangeboden door Fast Furious.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie