Afbeelding
Dichte trap met verlichting - Stairz

De voordelen van een dichte trap in huis

28 mei 2021 om 10:39 Partnercontent

Je trap is een belangrijk onderdeel van je huis, mede omdat hij vaak op een sfeerbepalende plaats staat, zoals in je woonkamer of in de hal. Wanneer je een nieuwe trap uitzoekt sta je voor een keuze: hoe wil je dat hij eruit ziet, en gaat het een open of een dichte trap worden? Ga je je trap renoveren, dan sta je voor dezelfde vraag. Het is namelijk mogelijk door middel van een renovatie je open trap dicht te maken, of andersom. 

In dit artikel zetten we een trapsoort in de spotlight, namelijk de dichte trap. We vertellen je wat de voordelen van een dichte trap precies zijn, en wanneer je er goed aan doet voor deze trapsoort te kiezen. 

Waar zit het verschil?

Het is niet moeilijk te zien wat het verschil tussen een dichte en een open trap is. Een open trap heeft geen stootborden tussen de treden, waardoor je tussen de traptreden door kunt kijken. Een dichte trap heeft die stootborden wel. Zo’n trap heeft vaak een robuuster uiterlijk en oogt massiever. Hij laat minder licht door dan een open trap, maar is tegelijkertijd ook een stuk veiliger. Je hebt door de stootborden namelijk geen kans dat je voet te ver doorschiet en je lelijk valt. Ook houdt een dichte trap de warmte op de verdieping beter vast. Bij een open trap kan de lucht zich vrij langs de trap naar boven verplaatsen, waardoor je veel warmte kunt verliezen. Vooral wanneer je trap in de woonkamer staat loop je het risico voor niets te stoken.

Je trap renoveren

Heb je een open trap, maar zou je daar liever een dichte trap van willen maken? In plaats van een nieuwe trap neer te laten zetten, kun je er ook voor kiezen je oude trap te laten renoveren. Hierbij kan de trap zelf gewoon blijven staan, waardoor het minder werk vergt dan een volledig nieuwe trap installeren. Bij de renovatie van een trap worden de oude treden opnieuw bekleed met overzettreden. Bij een dichte traprenovatie worden daarbij ook stootborden geplaatst. Een specialist op het gebied van traprenovaties tovert je open trap in een mum van tijd om tot een dichte.

De trap die bij je past

Welke trapsoort het beste bij jou huis past is afhankelijk van verschillende factoren. Ben je op zoek naar een trap met een luxe uitstraling, dan kom je al snel bij een dichte trap uit. Ook wanneer veiligheid belangrijk is, bijvoorbeeld wanneer je kinderen hebt die de trap op en af rennen, ligt de keuze voor een dichte trap voor de hand. 

Kun je wel wat extra opbergruimte gebruiken? Een dichte trap maakt het inbouwen van een trapkast mogelijk, waar je bijvoorbeeld je stofzuiger of andere spullen kwijt kunt. Ook houdt een dichte trap geluid tegen, waardoor je minder geluidsoverdracht tussen de verschillende verdiepingen van je huis hebt.  

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie