Afbeelding
Erfrechtadvocaat

Een complexe nalatenschap afwikkelen? Raadpleeg de expertise van een erfrechtadvocaat

4 juni 2021 om 14:09 Partnercontent

Er volgt een zware, emotionele periode wanneer u een dierbaar persoon verliest. Het wordt er niet makkelijker op wanneer u als erfgenaam verantwoordelijk bent voor het afwikkelen van de nalatenschap. Dit is beslist geen sinecure. Als zich daar geschillen of problemen bij voordoen, wordt het verdriet des te groter. Ruzies over erfenissen zijn helaas aan de orde van de dag. Net zoals nalatenschappen die zo complex in elkaar steken, dat het lastig is om ze af te wikkelen. Bent u erfgenaam van een dierbare overledene en verkeert u in een dergelijke situatie? Als u zich laat bijstaan door een advocaat in het erfrecht, helpt dit bij het oplossen van conflicten en het voorkomen van escalatie. Een gerechtelijke procedure blijft dan veelal achterwege.

Erfrechtelijke leerstukken

Wanneer een dierbare overlijdt en diens bezittingen verdeeld dienen te worden, komt u in aanraking met het onderdeel van het burgerlijk recht dat erfrecht heet. Vroeger waren vooral notarissen actief op dit rechtsgebied voorbehouden aan notarissen. Tegenwoordig zijn advocaten die zijn gespecialiseerd in het erfrecht onmisbaar bij de afwikkeling van een nalatenschap, in het bijzonder als er problemen ontstaan. Een nalatenschap is het vermogen dat de overleden persoon heeft nagelaten en dat volgens de wet of het testament onder de erfgenamen moet worden verdeeld. Een erfrechtadvocaat adviseert en procedeert over allerlei erfrechtelijke leerstukken. Dit betreft onder meer: de uiterste wilsbeschikking, de geldigheid van een testament, de uitleg van het testament en de verdeling van de nalatenschap.

Testament met een legaat 

Er staan bepalingen van uiteenlopende aard in het testament van de erflater (de overleden persoon), bijvoorbeeld de erfstelling, ofwel de aanwijzing van de erfgenamen. Daarnaast staat de benoeming van de executeur in dit document vermeld. Ook kunnen er legaten in het testament worden toegewezen. Wat is een legaat? Is een vraag die een erfrechtadvocaat in zijn dagelijkse praktijk veelvuldig beantwoordt. Een legaat is een bepaling waarbij een of meerdere specifieke goederen worden nagelaten aan een specifiek persoon. Het kan ook om een bepaald geldbedrag gaan. Het opnemen van een legaat in een testament staat ook bekend als legateren. Als u legataris bent, wordt u schuldeiser van de nalatenschap. U wordt dus geen erfgenaam omdat een legaat geen erfstelling is.

Toewijzing van een legaat

Een legaat kan gaan over verschillende soorten bezittingen uit de nalatenschap, zoals: een schilderij een klassieke auto, een sieraad of een huis. Joris woont bijvoorbeeld in zijn ouderlijk huis. Hij heeft zijn vriendin Amélie benoemd tot zijn enige erfgenaam. Joris wil graag dat het huis bij zijn broer Guus terecht komt. Maar hij wil ook dat Amélie na zijn overlijden een redelijke erfenis krijgt. Daarom legateert Joris het ouderlijk huis aan Guus, onder de verplichting de helft van de waarde van de woning ten tijde van zijn sterfdag te vergoeden aan de nalatenschap. Bij het overlijden van Joris blijkt het huis €500.000, - waard te zijn. Guus moet dus €250.000, -  aan de nalatenschap betalen. Amélie erft niet de woning, maar wel de helft van de waarde daarvan.

Zijn er onduidelijkheden of geschillen omtrent legaten? Door een beroep te doen op de expertise van een in het erfrecht gespecialiseerde advocaat, kunnen ook erfrechtelijke problemen van deze aard worden opgelost.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie