Afbeelding
Plantenbieb

Plantenbieb in Haarlemse Leidsebuurt

22 juni 2021 om 12:20 Partnercontent

Een plantenbibliotheek, kortweg plantenbieb, is geopend in de Haarlemse Leidsebuurt. Waar de kleine gratis boekenbibliotheekjes al jaren menig voortuin opvrolijken, is het idee om hetzelfde met planten te doen uitgevoerd door initiatiefneemster Yvonne. De plantenbieb is te vinden in de Zonnebloemstraat, ter hoogte van nummer 59-RD. De plantenbieb is online te volgen op Instagram en Facebook.

Stekjes ruilen

Yvonne geeft aan een grote liefde voor planten te koesteren: “De combinatie van veel tijd door de coronamaatregelen, mijn liefde voor planten stekken én de beperkte ruimte in huis hebben ervoor gezorgd dat ik op het idee kwam om een plantenbieb te maken. Een plek waar je je eigen stekjes kan ruilen voor nieuwe stekjes.” Haar eerste stekje maakte ze met een pannenkoekenplant. “Vrij makkelijk en het lukt eigenlijk altijd”. Gevraagd naar de zogenaamde moederplant antwoordt de plantenliefhebster dat ze die nog altijd heeft, en dat er nog steeds baby’tjes uit voortkomen. Intussen heeft Yvonne er een ware studie van gemaakt en spreekt ze de hoop uit stekjes te bemachtigen van de ‘supergave’ monstera (gatenplant) en de alocasia zebrina oftewel olifantsoor - al is die giftig voor kinderen en kunnen vloeistoffen uit deze plant de vloer beschadigen.

Internet handig

Internet blijkt een uitkomst bij deze hobby. Met een simpel sim only-abonnement is het niet alleen mogelijk onbekende soorten te determineren via foto’s, ook is het mogelijk om in contact te blijven met andere plantenbiebhouders, via bijvoorbeeld een online community waarvan Yvonne dan ook lid is. Daar leest ze ook verhalen dat plantenbibliotheken wel eens leeg worden gehaald door onverlaten, maar over haar eigen bieb maakt ze zich vooralsnog geen zorgen - tot op heden heeft er geen diefstal plaatsgevonden. Voor mensen die geen ruilmiddelen hebben in de vorm van eigen stekjes, is er bovendien de mogelijkheid om een donatie door de brievenbus te doen.

Uitbreiding

Yvonne gebruikt veel potgrond voor de stekjes zolang die in de plantenbieb staan. Omdat haar bieb steeds bekender wordt, staat deze eigenlijk al behoorlijk vol. En de buren? “De buren vinden het ook echt vet leuk. Als het zo goed blijft gaan dan overweeg ik om uit te breiden. Het liefst aan de overkant van de straat zodat ik er wat beter zicht op heb. Maar voor nu zou ik vooral zeggen: kom langs om je stekjes te ruilen.” Yvonne spreekt verder uit dat het ‘supertof’ zou zijn wanneer op meer plekken in Haarlem ruilplekken komen, die samen een ‘stekjesroute’ vormen. Door corona en de groeiende bewustwording van de natuur zijn steeds meer mensen bezig met het spotten van bijzondere flora en ook fauna, zoals het Oranjetipje. Dus haar wens zou zomaar uit kunnen komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie