Afbeelding
Photo by Daniela Gisin-Krumsick on Unsplash

Deze checks zijn handig voor je aan je verbouwing begint

5 juli 2021 om 12:03 Partnercontent

De woningmarkt in Hoofddorp en omstreken wordt in grote mate beïnvloed door die in Amsterdam. Juist omdat woningen in de hoofdstad voor veel mensen nagenoeg onbetaalbaar zijn geworden, zoeken veel mensen hun heil in het gebied daar omheen, waartoe Hoofddorp ook behoort. Woon je hier al en zoek je er naar een nieuwe woning? Dan is het verbouwen van je huidige woning wellicht een beter idee. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat ook dit financiële consequenties heeft. Niet alleen in directe zin, maar ook indirect. Een goede eerste stap om te zetten is de huidige woningwaarde opvragen, omdat die waarde uiteindelijk zal toenemen door de verbouwing. Dat heeft als consequentie dat ook de vaste lasten zullen stijgen.

Onroerendezaakbelasting

De onroerendezaakbelasting (OZB) wordt jaarlijks door de gemeente bepaald op basis van de zogenoemde WOZ-waarde. Die woningwaarde betreft doorgaans een schatting en varieert van jaar tot jaar. Heb je de woning verbouwd, dan zal de waarde van het pand toenemen, omdat er sprake is van een groter wooncomfort. Je merkt dat nog niet direct in de portemonnee, maar na verloop van tijd zal de WOZ-waarde aangepast worden en dus ook de hoogte van de gemeentelijke heffing. Maar het heeft ook consequenties voor de inkomstenbelasting, omdat het eigenwoningforfait ook stijgt.

Erfgrenzen

Een ander punt om rekening mee te houden bij een verbouwing is de precieze ligging van de erfgrenzen. Je wilt immers voorkomen dat er problemen met de buren ontstaan omdat die mooie uitbouw net iets te ver is geplaatst. Op de kadastrale kaart van kadasterdata.nl kun je de ligging van je pand globaal bekijken. Hier staan echter niet automatisch de exacte erfgrenzen tot op de centimeter nauwkeurig aangegeven. Als je die gegevens nodig hebt, zoals in het bovenstaande voorbeeld, dan kun je een landmeter laten komen, die de erfgrens tot in detail voor je bepaalt.

Gratis bekijken

De kadastrale kaart kun je online altijd gratis bekijken. Elk perceel in Nederland staat erop en wordt met zwarte lijnen aangegeven. Daarbij wordt ook het unieke perceelnummer vermeld. Het is bovendien mogelijk om op perceelnummer te zoeken. Wanneer op de kadastrale kaart een perceel niet in zwarte lijnen, maar in gele lijnen wordt weergegeven, dan betekent dit dat het betreffende perceel nog niet officieel geregistreerd staat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een perceel recent door een splitsing is ontstaan. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie