Afbeelding
Hypotheekrente vergelijken

Hypotheekrente vergelijken en meer tips voor huizenkopers in 2021

Partnercontent

De woningmarkt is oververhit en het is geen makkelijke tijd om een huis te kopen. Dat weten we allemaal. Onmogelijk is het echter ook niet, en met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind. Sta jij op het punt om je eerste woning te kopen? Dan zijn er een aantal onderwerpen die je goed moet begrijpen, zoals de hypotheekrente vergelijken, maandlasten, het type hypotheek en bijkomende kosten. Hier ontdek je alles dat je moet weten over de woningmarkt van nu.

Hypotheek en hypotheekrente

De hypotheek is de lening die je afsluit om een woning te kopen. Een hypotheek is vrijwel altijd nodig als je een huis wil kopen omdat het in de meeste gevallen om bedragen gaat die je niet zomaar kunt sparen, al helemaal niet als jonge starter op de woningmarkt. De hypotheek bepaalt ook je maandelijkse vaste lasten: je moet de lening namelijk terugbetalen en dat doe je op maandelijkse basis. Er zijn meerdere hypotheekvormen, maar de klassieke vorm is er eentje waarbij je een deel hypotheek terugbetaalt, en een deel rente betaalt. Dat stukje rente noemen we de hypotheekrente.

De aflossingsvrije hypotheek is in opmars

De aflossingsvrije hypotheek wordt elk jaar populairder onder jonge starters op de huizenmarkt. Maar liefst 16,8% van de starters op de woningmarkt koos in het begin van dit jaar voor deze hypotheekvorm. Wat de aflossingsvrije hypotheek kenmerkt is dat de maandlasten fors lager zijn. De eerder genoemde bedragen van een stuk terugbetaling en een stuk rente vallen bij deze hypotheekvorm namelijk weg. Je betaalt alleen de hypotheekrente zelf. Daarmee zijn je maandlasten lager maar wordt je schuld dus ook minder snel afbetaald.

Waarom is aflossingsvrij zo populair?

De hypotheekrente is historisch laag. Dat is een bijzondere bijkomstigheid van de woningmarkt zoals deze nu is. Toch is de keuze voor aflossingsvrije hypotheken een bijzondere. Er is namelijk een aantal jaren terug bepaald dat een hypotheek nog maar voor maximaal 50% aflossingsvrij mag zijn. Het recht op hypotheekrenteaftrek vervalt bovendien op het aflossingsvrije deel. De overheid wilde op die manier stimuleren dat de schuldenlast van mensen werd verminderd. De keerzijde is dat de rente momenteel zo laag is, dat de maatregel niet meer uitmaakt voor velen. De renteaftrek weegt niet op tegen de lagere maandlasten.

Hypotheekrente vergelijken: waar moet je beginnen?

In ieder geval is het bij de aanschaf van een woning belangrijk om de hypotheekrente te vergelijken, ongeacht welke hypotheekvorm je kiest. Je wil immers een zo laag mogelijke rente tegen de beste voorwaarden. Hypotheekrente vergelijken kan onder andere via verschillende onafhankelijke websites.

Houd er rekening mee dat een aanbieder van een hypotheek nooit een volledig eerlijke hypotheekvergelijker zal opstellen. De voorkeur ligt dan immers altijd bij het sturen van mensen richting de eigen producten. Een onafhankelijke vergelijker is gelukkig ook te vinden. Bekijk altijd even hoe groot het aanbod aan hypotheekverstrekkers is volgens de uitslag van de vergelijker. Zijn dat er maar een paar? Dan klopt er iets niet, want er zijn tientallen hypotheekverstrekkers beschikbaar.

Maandlasten berekenen

Wil je dus beginnen met je zoektocht naar een woning, of heb je al een woning gevonden? Dan zijn er een aantal punten van aandacht en stappen die je moet doorlopen:

? Bepaal wat je wil in een woning, en wat je echt nodig hebt. De kans is groot dat je concessies moet doen in je wensen.
? Bepaal welke hypotheekvorm het beste bij jouw/jullie omstandigheden past. Een hypotheekadviseur kan je hierin helpen maar online is ook veel informatie te vinden.
? Vergelijk verschillende hypotheekaanbieders. Vaak doe je dit voor of tijdens je zoektocht naar een woning.
? Heb je een potentiële woning op het oog? Met een huis op het oog is maandlasten berekenen een stuk eenvoudiger.

Maandlasten berekenen kun je ook doen door online programma’s te gebruiken. Zo bepaal je wat jouw vaste lasten gaan zijn als je een bepaald huis koopt. Het is dan wel belangrijk dat je voor ogen hebt wat het huis gaat kosten en welke hypotheekvorm je wil. Op basis daarvan kun je alleen de maandlasten berekenen.

Verschillende hypotheekvormen

De aflossingsvrije hypotheek is dus een hypotheek waarmee je alleen rente betaalt, en geen terugbetaling op je lening (ofwel je hypotheek) doet. Er zijn echter meer hypotheekvormen om uit te kiezen. Er is geen beste of slechtste, het zijn allemaal bepaalde vormen met eigen voor- en nadelen. Wel is de aflossingsvrije hypotheek op dit moment in de tijd een gunstige optie voor jonge kopers.

De annuÏteitenhypotheek

Een annuÏteitenhypotheek is een hypotheek waarbij het maandelijkse bedrag bestaat uit rente plus aflossing, welke gelijk blijft gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Dat wil zeggen dat je nu hetzelfde betaalt als over tien jaar. Dat is gunstig om dit moment gezien de hypotheekrente zo laag is. De kans dat het nog veel lager gaat zijn tegen die tijd, is namelijk klein. Daarom kiezen veel mensen ervoor om zich vast te zetten en die lage rente te pakken.

De lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je een vast bedrag per maand aan aflossing. De maandlast bestaat uit de aflossing plus de verschuldigde hypotheekrente over het nog openstaande hypotheekbedrag. In vergelijking met de annuïteitenhypotheek heeft de lineaire hypotheek in het begin hogere maandlasten. Naarmate je meer aflost, wordt je rente immers lager en dus ook het maandelijkse bedrag. Je fiscale voordeel zakt daarmee echter ook sneller, dus het is altijd een afweging.

Op zoek naar je droomhuis

Dit zijn de meest voorkomende hypotheekvormen en alles dat je moet weten over een huis kopen in 2021. De markt is wellicht onvoorspelbaar momenteel, maar gelukkig is er genoeg informatie te vinden die je op weg helpt. Ook jij kunt je droomhuis vinden!

advertentie