Afbeelding
Vakantie

Coronavirus en vakantie in het buitenland: hoe zit het met de zorgverzekering?

13 juli 2021 om 14:39 Partnercontent

De vakantieperiode is weer begonnen. Dat betekent dat veel Hoofddorpers op vakantie gaan. Vanwege de versoepelingen is het ook weer mogelijk om naar het buitenland te reizen, mits het vakantieland op geel staat. Het wordt afgeraden om naar landen af te reizen met een rood of oranje reisadvies. Hoe zit het eigenlijk met de zorgverzekering?

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Steeds meer vakantielanden laten, onder voorwaarden, toeristen toe. Via Nederland Wereldwijd kunnen mensen de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijken. Als een land kleurcode groen heeft, dan kunnen mensen gewoon zonder problemen naar dat land afreizen. In een land met code geel zijn er veiligheids- of gezondheidsrisico’s, maar mogen mensen toch die kant op gaan. Een oranje reisadvies houdt in dat Nederlanders alleen voor noodzakelijke redenen naar dat land mogen afreizen. Bij kleurcode rood wordt er sterk afgeraden om naar het land te vertrekken. Er zijn zeer ernstige veiligheidsrisico’s.

Vergoeding vanuit basisverzekering voor noodzakelijke medische hulp

Nederlanders die op vakantie gaan naar een gebied dat op code oranje staat, kunnen gewoon rekenen op een vergoeding vanuit de basisverzekering in geval van ziekte of een ongeval. Dat geldt dus ook voor coronagerelateerde behandelingen. Mensen zijn in het buitenland verzekerd voor zorgkosten tot het in Nederland geldende tarief. In landen zoals de Verenigde Staten, Zwitserland en Noorwegen zijn de zorgkosten een stuk hoger dan die in Nederland. Dat betekent dat de reiziger dit verschil zelf moet bijbetalen. Dit geldt niet alleen in een oranje of rood, maar ook in een groen gebied. Nederlanders kunnen zich aanvullend verzekeren voor deze extra kosten. Dat kan elk jaar via een zorgvergelijker. Soms kunnen klanten deze extra kosten ook verhalen op de reisverzekering, maar bij een negatief reisadvies zijn mensen (meestal) niet verzekerd voor medische kosten vanwege corona.

Geen vergoeding vanuit reisverzekering voor coronagerelateerde kosten

Reisverzekeringen zijn dus een stuk strenger als het gaat om vergoedingen van behandelingen in een oranje of rood gebied. In een oranje gebied zijn vakantiegangers niet verzekerd voor coronagerelateerde kosten. Denk hierbij aan extra reis- en verblijfkosten vanwege de behandeling van het coronavirus. In een land met een rood reisadvies zijn mensen helemaal niet verzekerd. Ook niet voor schade die niet is gerelateerd aan corona.

Geen dekking vanuit annuleringsverzekering

Sinds dit jaar biedt een annuleringsverzekering geen dekking meer voor een annulering van de vakantie vanwege corona. Verzekeraars zien een corona-uitbraak in het buitenland namelijk niet langer meer als onvoorzien. Toch zijn veel Nederlanders hier niet van op de hoogte. Uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite is namelijk gebleken dat ruim een kwart van de Nederlanders met een annuleringsverzekering deze special heeft afgesloten vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus. Overigens kunnen mensen wel een beroep doen op de annuleringsverzekering als zij zelf zijn geveld door het coronavirus.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie