Afbeelding
Shutterstock

Rijbewijs, opleiding en meer: zo kun je een taxichauffeur worden

9 augustus 2021 om 15:07 Partnercontent

Het is een van die beroepen waarmee je weet dat er altijd werk zal zijn: taxichauffeur. Een taxichauffeur worden betekent dat je in eerste instantie een rijbewijs moet hebben. Maar dan ben je er nog niet. Er is namelijk wel meer voor nodig om taxichauffeur te worden. Benieuwd of het iets voor jou is? Lees snel verder en ontdek alles over dit bijzondere beroep.

Wat een taxichauffeur doet

Een taxichauffeur brengt mensen van A naar B. Meestal gebeurt dat in een auto, maar het kan ook in een busje zijn. Dat is de meest algemene omschrijving van wat een taxichauffeur doet. De reden dat die omschrijving zo algemeen is, is omdat er veel verschillende manieren zijn om het beroep uit te voeren. 

Zo is er de taxi die vooral ‘s nachts werkt en doorgaans stappende mensen naar huis brengt na een avondje op de dansvloer. Er zijn echter ook taxichauffeurs die vrijwel uitsluitend mensen van en naar luchthavens brengen, en dus alleen reizigers in hun auto hebben. De stadstaxi die overdag werkt heeft weer een heel andere werkdag. Met name in grote steden is deze chauffeur vooral toeristen aan het rondbrengen. 

Bovendien maken we onderscheid in type chauffeurs afhankelijk van het type wagen dat ze rijden. Taxi’s voor toeristen en stappers zijn vaak simpele personenauto’s. Een taxi richting het vliegveld kan gauw al groter zijn, omdat deze ook vaker grote groepen mee moet nemen. Daarnaast heb je de taxichauffeur die echt grote bussen rijdt.

Die laatste wordt vaak weer ingezet als taxichauffeur voor een speciale doelgroep. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het vervoeren van kinderen of een groep personen met speciale behoeften. Zo zijn er bijvoorbeeld ook aangepaste taxi’s waar men in vervoerd kan worden wanneer ze in een rolstoel zitten. Kortom: als je taxichauffeur wil worden, is er nog een zee aan keuze voor je!

Een rijbewijs halen

Taxichauffeur worden begint natuurlijk met je rijbewijs halen. Hoe kun je immers andere mensen rondrijden als je geen rijbewijs hebt? Je hebt daarom allereerst een rijbewijs nodig dat past bij het voertuig dat jij wil gaan besturen als chauffeur. In veel gevallen is dat een rijbewijs B, namelijk voor de personenauto. Dat rijbewijs moet je halen, maar dan ben je er nog niet.

Een taxipas

Zonder taxipas mag je in Nederland niet de weg op als taxichauffeur. Dit is een pas waarmee je aantoont over de nodige kennis en ervaring te beschikken om veilig en verantwoord het beroep uit te voeren. Een taxipas halen kan je vaak via een gespecialiseerde rijschool doen.  

Let op: niet elke rijschool heeft deze optie, omdat het over een aparte opleiding gaat waarin je gespecialiseerde docenten nodig hebt. 

Blokken voor je theorie

Een deel van de opleiding tot taxichauffeur is theorie. Die theoretische informatie moet je in ieder geval in huis hebben wanneer je veilig de weg op wil als taxichauffeur. Vervolgens ga je bij het CBR een diploma halen dat bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk - net als bij het normale rijbewijs dus. 

In de meeste gevallen ben je met het halen van de taxipas wel minder tijd kwijt dan het halen van het rijbewijs zelf. Dat heeft ermee te maken dat je waarschijnlijk inmiddels al kunt rijden. Je weet waar je mee bezig bent en je kunt een deel van de theorie- en praktijkervaring dus al in je zak steken.

De meeste rijscholen voor taxichauffeurs geven aan dat je met zo’n 4 uur theorie en 6 uur praktijk goed voorbereid bent op je examen tot taxichauffeur. Natuurlijk is maatwerk daarin ook vaak mogelijk. Het kan namelijk zo zijn dat je maar moeilijk door de theorie heen komt, of dat je het juist lastig vindt om snel te leren in de praktijk. Neem dan vooral extra lessen zodat je in een keer het examen kunt halen. Het is namelijk niet gratis om je taxi-opleiding af te ronden bij het CBR. 

Oefenvragen en boeken

Wanneer je op zoek bent naar een plek om je taxichauffeur opleiding af te ronden, zorg dan dat je ook boeken en eventuele oefenexamens krijgt aangereikt om te leren voor je examen. Dat is namelijk de beste manier om de theorie tot je te nemen. Wanneer dit bij de prijs in zit dan ben je onder de streep vaak goedkoper uit.

Rijbewijs en taxipas

Moet je eerst je rijbewijs nog halen? Je moet allereerst 21 jaar oud zijn om in Nederland aan de slag te gaan als taxichauffeur. Sommige bedrijven vragen bovendien om 5 jaar ervaring wanneer ze taxichauffeurs aannemen. In ieder geval is eerst je rijbewijs halen dus de belangrijkste stap. Weet je nu al zeker dat je ook je taxipas wil halen om uiteindelijk als chauffeur aan de slag te gaan? Zoek dan een rijschool waar ze zowel de rijbewijzen als de taxipas aanbieden. Zo weet je dat je alles op een plek kunt halen, misschien zelfs met korting! 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie