Selection of euro notes held in a male hand isolated on a white background.
Selection of euro notes held in a male hand isolated on a white background. David Franklin

Met stijgende prijzen financieel het hoofd boven water houden

13 augustus 2021 om 10:22 Partnercontent

Iets meer dan een jaar geleden begon de coronacrisis. Door veel mensen werd gevreesd dat deze crisis zou leiden tot de volgende grote financiële recessie. Gelukkig lijkt het erop dat de Nederlandse overheid heeft geleerd van vorige crises. In plaats van te bezuinigen, werden er diverse steunpakketten in het leven geroepen om bedrijven financieel te helpen. Grote aantallen faillissementen zijn hierdoor niet voorgekomen. Niet veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt. Toch hebben steeds meer mensen moeite om financieel het hoofd boven water te houden. De prijzen van veel zaken zijn namelijk wel sterk gestegen.

Veel wordt duurder, bij slechts kleine stijging bruto minimumloon

De boodschappen waren in mei 2021 gemiddeld drie procent duurder dan een jaar ervoor. De brandstofprijzen liggen dit jaar op recordniveau. De woonlasten stijgen vanwege stijgende energieprijzen, woonbelastingen en een mogelijke huurverhoging. Veel mensen hebben bovendien met een hoger energieverbruik thuis te maken, vanwege de diverse lockdowns en het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. En dat terwijl bijvoorbeeld het bruto minimumloon dit jaar bij een volledige werkweek voor mensen ouder dan 21 jaar slechts met enkele euro’s steeg. In 2020 was het bruto minimumloon in dit geval nog 1680 euro. In 2021 betreft het een maandbedrag van 1684,80 euro.

Netto meer overhouden door belastingvoordelen

Hoewel het bruto minimumloon maar marginaal steeg, zou iedereen er dit jaar netto wel iets op vooruit gaan. De insteek van de overheid is nivelleren, wat inhoudt dat mensen die minder verdienen ook minder belasting betalen naar verhouding. Zo was er bijvoorbeeld dit jaar sprake van een verlaging van het tarief van de eerste belastingschijf. Mensen die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben behaald, betalen tot 68.507 euro inkomen nog maar 37,1 procent belasting in plaats van 37,35 procent vorig jaar. Daarnaast zijn de arbeidskorting en algemene heffingskorting gestegen.

Toch stijging mensen met geldzorgen verwacht

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ons uitgavenpatroon veranderde. Geen vakanties, en uitgaven bij horeca of op evenementen zoals festivals. Een gedeelte van de mensen heeft hierdoor vorig jaar wat kunnen sparen. Hierbij gaat het echter wel grotendeels om mensen die toch al modaal of meer verdienden. Mensen met lagere inkomens hebben het extra besteedbaar inkomen waarschijnlijk gebruikt ‘om gaten mee te dichten’.

De koepelorganisatie voor schuldhulpverlening (NVVK) verwacht dat er een stuwmeer is ontstaan van mensen met financiële problemen. Het belangrijkst als het gaat om geldproblemen? Voorkomen is beter dan genezen. Mensen wachten gemiddeld vijf jaar voordat ze hulp zoeken. De schulden zijn dan vaak al opgelopen tot ongeveer 40.000 euro. Start dus altijd zo snel mogelijk met afbetalen, en zoek hulp. Andere tips om schulden te voorkomen zijn onder andere niets op afbetaling te kopen en de creditcard de deur uit te doen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie