Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gele, rode of bolletjestrui winnen op je eigen racefiets

3 september 2021 om 07:20 Partnercontent

Kijk jij ook jaarlijks uit naar de drie grote wielerrondes? Ben je een liefhebber van de verschillende klassiekers in het voorjaar? De kans is groot, dat je inmiddels zelf ook een racefiets in huis hebt. Wielrennen en jagen op je eigen gele, rode of bolletjestrui is de afgelopen jaren populairder geworden. Steeds meer mensen, zowel jongeren als volwassenen, stappen op de racefiets voor een ronde door de omgeving. Groot voordeel van wielrennen ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen, is dat er in dezelfde tijd een veel grotere afstand afgelegd wordt. Zo zie je meer van de omgeving! Goedkoop is wielrennen niet. Naast een dure racefiets en een kledingsetje heb je bijvoorbeeld een losse fietsbel voor de racefiets nodig, evenals een fietscomputer, speciale pedalen, enzovoorts.

Nederland een ideaal land voor wielrenners

Het is niet voor niets dat het aantal wielrenners in Nederland de laatste jaren gegroeid is. In Nederland vind je fraai aangelegde paden, is het nagenoeg vlak en heb je wind. Het zijn componenten die maken dat je op je gemak kunt werken aan je conditie. In landen als Frankrijk en Spanje is het veel minder vlak. Fietsen in de bergen is leuk, maar minder geschikt voor een beginnende wielrenner. Denk aan de belasting van de knieën bij het bergop fietsen. Daarbij is enige ervaring met fietsen op hoge snelheid wenselijk, wanneer je afdaalt. Ook heb je vaak een andere set tandwielen nodig, zo zal men je adviseren bij een fietswinkel voor wielrenners. De wind in Nederland maakt dat je jezelf uit kunt dagen. Tegelijkertijd worden stukken waar het zwaar is afgewisseld met stukken waar je de wind in de rug hebt.

Ook recreatief fietsen steeds populairder

Niet alleen wielrennen wint aan populariteit in Nederland. Ook recreatief fietsen, op een reguliere stadsfiets of een elektrisch model, is de laatste jaren populairder geworden. Het valt onder meer te verklaren door de pandemie. Nederlandse gezinnen bleven de afgelopen twee zomers vaker dichtbij huis. In plaats van een dure vakantie naar het buitenland te plannen, kozen zij voor een ronde door Nederland. Vaak voor een groot deel op de fiets. Al fietsend zie je veel meer van de omgeving, dan wanneer je lange stukken met de auto af zou leggen. Mede ook door het feit, dat je met de fiets afwijkt van de snelwegen.

Wielerclubs merken weinig van groeiende populariteit

Opvallend is dat wielerclubs nog weinig merken van de groeiende populariteit van wielrennen. Zij geven aan dat het aantal leden nauwelijks toeneemt. Het valt te verklaren door het feit dat veel startende wielrenners zelf op de fiets stappen of een ronde maken met een aantal vrienden. Competitief fietsen via een wielerclub in de buurt doen de meeste van hen niet. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie