Afbeelding
Foto door form PxHere

Dit is hoe je efficiënt leert voor je tentamens

6 september 2021 om 15:23 Partnercontent

Jup, iedereen die een tentamen in het vooruitzicht heeft, voelt hier en daar een stressreactie opkomen. Help! Heb ik wel voldoende mijn best gedaan de afgelopen weken? Ben ik wel op de hoogte van alle kennis en heb ik wel voldoende aantekeningen gemaakt? Een beetje stress is soms nodig om beter te presteren, maar de spanning mag niet te hoog oplopen want dan gaat het je belemmeren. Met onderstaande tips helpen je graag om een goed cijfer te behalen. Lees je mee?

Van digitaal naar fysiek leren

We zijn tegenwoordig steeds meer gewend aan het leren met digitale tools zoals Edmundo of we kiezen ervoor om onze aantekeningen digitaal te maken. De verleiding is namelijk groot om tijdens de les even snel je laptop open te doen en vliegensvlug de les bij te typen. Maar wist je dat je je aantekeningen beter onthoudt als je schrijft met pen en papier? Wat je namelijk opschrijft, onthoud je vaak beter dan teksten die je typt via je laptop. Je hersenen verwerken namelijk informatie actiever wanneer je het opschrijft. Dit komt omdat je tijdens het schrijven meer moet nadenken dan het blind tikken op je laptop. Op deze manier slaan je hersenen de informatie langer en beter op. Nu net ideaal wanneer je een belangrijk tentamen voor de boeg hebt!

Het maken van samenvattingen

Je krijgt al snel een stressreactie wanneer je klasgenoot vol trots verteld dat ze al een samenvatting heeft geschreven voor het aankomende tentamen. En daar sta jij: je moet nog beginnen met het boek openklappen en dan ook nog eens samenvatten. Gelukkig kun je tegenwoordig voor bijna ieder vak ook eenvoudig online een samenvatting kopen. Dat scheelt weer een hoop werk en kun je nog efficiënter leren voor je tentamens. Het is natuurlijk veel verstandiger om zelf een samenvatting te schrijven want dan onthoudt je het meteen, maar we begrijpen ook dat je gewoon een student bent mét prioriteiten ;-)

Studeren tijdens je slaap

Slapend studeren? Had je dat nu maar eerder geweten! Wist je dat wanneer je vlak voor het slapen je belangrijkste stof doorneemt dat je hersenen dit tijdens het slapen extra goed kunt opslaan? Ook kun je de muziek die je overdag tijdens het studeren luistert, ook aanzetten wanneer je gaat slapen waardoor je de leerstof beter kunt onthouden. Daarnaast helpt slapen natuurlijk ook gewoon om beter en fitter de dag door te komen. Hoeveel slaap je nodig hebt, is per persoon verschillend, maar er wordt vaak uitgegaan van 7 tot 8 uur per nacht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie