Afbeelding
Inschakelen van uitzendkrachten

4 aandachtspunten bij het inschakelen van uitzendkrachten

7 september 2021 om 14:47 Partnercontent

Niet alle gaten in je bedrijfsvoering wil je als bedrijf per se opvullen met een medewerker die je onder contract neemt. Daar zitten weer allerlei werkgeversverplichtingen aan en misschien gaat het wel om tijdelijk werk en wil je daarna ook weer gemakkelijk afscheid kunnen nemen van de medewerker in kwestie. De handigste optie is dan om gebruik te maken van de diensten van een uitzendbureau om aan tijdelijke medewerkers te komen. Maar daarbij moet je wel op een aantal zaken letten. We bespreken vier aandachtspunten bij het inschakelen van uitzendkrachten.

Het juiste uitzendbureau

Om de juiste krachten te vinden om de gaten in jouw planning op te vullen, moet je in zee gaan met een uitzendbureau dat ook daadwerkelijk in staat is om de mensen te leveren die jij zoekt. Voor de meer technische beroepen is de kans van slagen aanzienlijk groter bij bijvoorbeeld een technisch uitzendbureau voor technische talenten.

Urenregistratie

Cruciaal voor zowel de uitzendkracht als de werkgever, is de urenregistratie, want deze bepaalt hoeveel uren de uitzendkracht krijgt uitbetaald. De loonuitkering wordt via het uitzendbureau gedaan, en daarvoor moet een door jou ondertekende urenregistratie worden aangeleverd. Controleer deze registratie goed als hij door de uitzendkracht zelf is ingevuld, maar ook wanneer er geklokt wordt, want ook daarbij kunnen zaken misgaan.

Werkinstelling en kunde arbeidskracht

Hoewel het uitzendbureau doorgaans zelfs mensen selecteert om jouw vacatures op te vullen, betekent dat niet dat je zonder meer iedere voorgestelde arbeidskracht moet accepteren. Je wilt immers bijvoorbeeld het risico op ziekteverzuim zo laag mogelijk houden. Daarom is het verstandig om te informeren naar de geschiedenis van de arbeidskracht in kwestie op het gebied van verzuim. Ook kun je kijken of er voorgesorteerd kan worden op uitzendkrachten die bereid zijn om meer te werken als dat gevraagd wordt.

Aansprakelijkheid voor loonheffingen

Iedereen die ‘wit’ werkt, draagt loonheffingen af. Dat geldt dus ook voor uitzendkrachten. De vraag is alleen wie daar de aansprakelijkheid voor draagt, aangezien dit met het uitkeren van het salaris verrekend moet worden. Als jij hier niet onverwacht door de Belastingdienst voor aansprakelijk gesteld wilt worden, is het verstandig om alleen in zee te gaan met een uitzendbureau dat lid is van een werkgeversorganisatie, omdat dat soort organisaties uitzendbureaus verplichten aan bepaalde standaarden te voldoen. Let ook op het SNA-keurmerk, omdat dit de garantie geeft dat het uitzendbureau zelf aansprakelijk is voor het afdragen van loonheffingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie