Afbeelding
Foto: Shutterstock

Voldoende licht in de werkkamer essentieel bij thuiswerken

17 september 2021 om 15:00 Partnercontent

Heb jij voldoende licht in de werkkamer? Nu de verwachting is dat we de komende jaren vaker vanuit huis zullen werken, is het essentieel om naar de inrichting van je thuiskantoor te kijken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het makkelijker is om je te concentreren wanneer je voldoende daglicht in ruimtes hebt. Een van de manieren om hierin te voorzien is het uitbreiden van het aantal ramen in je wanden. Bij een plat dak boven de werkkamer zou je voor een lichtkoepel kunnen kiezen. Ook in veel kantoorpanden wordt voor deze lichtkoepels gekozen. Mede omdat het de volledige ruimte verlicht en niet slechts de ruimte in de directe omgeving van de wand.

Betere concentratie met voldoende daglicht

Naast de mogelijkheid om een lichtkoepel te plaatsen in een plat dak, kan ook een solatube een optie zijn. Het is een oplossing die sterk lijkt op de lichtkoepel. Voor woningen met een schuin dak is het verbreden van een bestaand raam een optie. Je kunt er ook voor kiezen om een geheel nieuw raam te plaatsen. Dit heeft echter meer voeten in de aarde. Bovenal zorgt voldoende daglicht ervoor, dat je jezelf makkelijker kunt blijven concentreren. Door voor een raam te kiezen welke geopend kan worden, heb je daarbij voldoende frisse lucht op je kantoor. Ook dit draagt bij aan je concentratie overdag en voorkomt dat je al snel een vermoeid en futloos gevoel ervaart. Een andere manier om het klimaat binnen je werkkamer te verbeteren, is door meer groen aan de ruimte toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een aantal grote kamerplanten.

Hybride werken begint bij veel bedrijven

Steeds meer bedrijven starten na de laatste versoepelingen met een hybride manier van werken. Medewerkers zullen een aantal dagen op kantoor zitten en combineren dit met thuiswerken. Het hybride werken brengt voor veel medewerkers nog de nodige onzekerheid met zich mee. Bevalt het om straks gedeeltelijk thuis te zitten? Hoe gaat het, wanneer de helft op kantoor werkt en de andere helft vanuit huis? Bovenal zijn veel mensen het voortdurend werken vanuit huis zat. Ze kijken uit naar het moment om weer een informeel gesprek te voeren bij de koffiemachine. Iets wat sinds het begin van de pandemie voor veel mensen nauwelijks is voorgekomen.

Discussies over eventuele vaccinatie-/testplicht

Het hybride werken brengt ook een andere uitdaging voor werkgevers met zich mee: hoe gaan we om met mensen die niet gevaccineerd zijn? Werken we straks met een QR-code op de werkvloer? Laten we iedereen toe tot het kantoorpand? Het is niet toegestaan om medewerkers te vragen of zij gevaccineerd zijn en dit vervolgens te registreren. Mensen met een verminderde weerstand vinden het op hun beurt niet fijn om te werken in een omgeving met mensen die mogelijk niet gevaccineerd en getest zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie