Afbeelding
Foto: Shutterstock

Voldoende ontspanning cruciaal om burn-out tegen te gaan

17 september 2021 om 15:02 Partnercontent

Het is voor de mens essentieel om voldoende te ontspannen. Zonder ontspanning is de kans op een burn-out groot. In het bijzonder in de huidige periode, waarin de druk op mensen toeneemt. Studenten hebben het gevoel beter te moeten presteren dan hun medestudenten, in het werkveld is het belangrijk op te vallen om een hogere positie binnen de organisatie te kunnen bemachtigen, enzovoorts. Ontspanning is er in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan een massage met cupping cups, een wandeling door het bos of een uurtje naar je favoriete muziek luisteren. Door te ontspannen hebben je hersenen de tijd om te herstellen van de prikkels die ze hebben gekregen overdag.

Massage een populaire vorm van ontspanning

Steeds meer mensen kiezen voor een massage om te ontspannen. Ze overwegen een massagetafel kopen, of boeken hun massage bij een salon in de buurt. Een massage is niet alleen goed voor de ontspanning. Het helpt ook het herstel van bijvoorbeeld spieren te stimuleren na een intensieve training. De combinatie van sporten en een massage nadien is ideaal. Door te sporten heb je de mogelijkheid het hoofd even leeg te maken. Zo begin je met frisse moed aan het middagprogramma, of ga je met een ontspannen gevoel slapen. Daarbij geeft sporten je een energiek gevoel, wat het makkelijker maakt om minder leuke zaken te relativeren.

Bezoek een schoonheidsspecialiste

Een voorbeeld van iets wat minder leuk is, kan een negatief zelfbeeld zijn. Wanneer je te weinig tijd hebt om te sporten kom je mogelijk aan. Dat geldt ook wanneer je ’s avonds of tijdens het werk geneigd bent om te snoepen. Suikers geven je een tijdelijk geluksgevoel. Een welkom tussendoortje op een stressvolle werkdag. Om weer meer van jezelf te gaan houden kan een bezoek aan de schoonheidsspecialiste een goed idee zijn. Laat men het wafeldeken over je heen leggen en geniet van de behandeling die men je biedt. De behandelingen bij een schoonheidsspecialiste zijn goed voor de huid. Zo blijft de huid glad en glanzend.

Aantal burn-outs neemt de laatste jaren toe

In de laatste jaren is een duidelijke stijging van het aantal burn-outs te zien. De kans lijkt groot, dat die trend zich de komende periode verder doorzet. Het hangt samen met het feit, dat men een hogere werkdruk ervaart in het post-corona tijdperk. Aan het begin van de pandemie werd geaccepteerd dat je thuis minder productief was. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Daarbij voelen mensen de druk om weer naar kantoor te gaan, sociale contacten te leggen met nieuwe collega’s, enzovoorts. Een druk die niet iedereen even goed kan verwerken. Bedrijven hebben daarbij te maken met een beperkte capaciteit door een tekort aan werkzoekenden, waardoor de druk op bestaande medewerkers toeneemt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie