Afbeelding
Foto: Shutterstock

Laat de kranen na een vakantie goed doorstromen

8 oktober 2021 om 12:55 Partnercontent

Veel huishoudens stappen na een vakantie van een of twee weken vaak direct weer onder de douche thuis. Ook de kraan in de keuken wordt vrijwel meteen gebruikt! Het brengt risico’s met zich mee. Doordat het water een lange tijd stil heeft gestaan in de leidingen, kan er legionella voorkomen in het water. Het zal je niet onbekend zijn dat legionella grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Legionella kan een griep veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen krijgt men te maken met de zeer ernstige veteranenziekte. Reden genoeg om het belang van het laten doorstromen van leidingen nog eens te benadrukken.

Zet de kraan minstens vier à vijf minuten open 

Het is heel verstandig om de kranen in huis zeker enkele minuten open te laten staan bij thuiskomst. Zorg ook voor een goede ventilatie van de ruimtes waar je de kranen laat stromen. Immers, bij het openen van de kranen kan waternevel met legionella vrijkomen. Het inademen ervan kan gezondheidsklachten veroorzaken. Blijft niet boven de kraan hangen nadat je deze open hebt gedraaid. Overigens komt legionella voornamelijk voor in leidingen waarin het water een temperatuur tussen de 20 en 55 graden Celsius heeft. In de zomer wordt die temperatuur vaak al snel gehaald.

Ververs ook het water in een klein badje 

Zeker kinderen genieten er in de zomer van om te badderen in een klein opblaasbaar zwembad. Je koopt ze vaak al voor tien of twintig euro. Een nadeel aan zo’n opblaasbaar zwembad is het feit, dat de pomp voor het rondpompen van het water langs een filter ontbreekt. Dit betekent dat het zwembadje de ideale basis vormt voor de groei van de legionellabacterie. Voorkom dit door het water regelmatig te verversen en bacteriën zo goed mogelijk buiten het zwembad te houden. Maak het zwembad bij het verversen van het water bijvoorbeeld even goed schoon. Bij grotere zwembaden zit vaak een pomp, die zorgt voor het regelmatig rondpompen van het water. Op deze manier krijgt de bacterie een veel minder grote kans om zich te vermenigvuldigen.

Gebruik van de buitendouche in de herfst of winter

Mensen met een sauna in de tuin combineren dit vaak met een buitendouche. Voor hen is het belangrijk om te weten dat legionella niet alleen voorkomt in de zomer. Het wordt regelmatig wel zo gesteld door mensen. Ook bij een buitendouche is het belangrijk om deze goed door te laten spoelen, wanneer de buitendouche enkele dagen of weken niet gebruikt is. Doe dit niet alleen in de zomer, maar zeker ook in de herfst en winter. De kans op het inademen van besmette nevel wordt zo aanzienlijk verkleind. Tot slot is het verstandig om de tuinsproeiers regelmatig aan te zetten en de tuinslang op een droge en koele plek te bewaren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie