Afbeelding
Foto: Shutterstock

De meest voorkomende toepassingen van wapeningsstaal

19 oktober 2021 om 15:22 Partnercontent

Veel van de constructies in onze leefomgeving zijn gemaakt met beton. Hoewel beton een stevig en veelzijdig materiaal is, kan het vaak niet op zichzelf staan. Door trek- en drukkrachten die bij het gebruik komen kijken, heeft beton een extra stevigheid nodig. Die stevigheid vind je in de vorm van wapeningsstaal.

Wat is wapeningsstaal?

Wapening, betonstaal of wapeningsstaal: het zijn allemaal termen die door elkaar worden gebruikt voor iets dat vaak hetzelfde is. Het is een type staal die wordt gebruikt om beton te verstevigen. Wapeningsstaal wordt in een bouwwerk aangebracht, of in een bouwmateriaal zoals beton. Als dat gebeurt, spreken we van gewapend beton of een gewapend metselwerk.

Wapeningsstaal komt in veel soorten en maten. Daarom heeft het ook zoveel verschillende namen. Wapeningsstaal komt in de vorm van stalen roeden maar ook stalen vlechtwerk. Het bevindt zich in het beton en heeft een bijzonder belangrijke functie.

Versterken van beton

Hoewel wapeningsstaal op veel manieren kan worden toegepast, zien we het meeste ervan voorkomen in constructies met beton. Beton kan drukspanningen goed zelf opvangen. Dat is een eigenschap van deze materiaalsoort. Als het echter gaat om trekspanningen of schuifspanningen dan heb je aan beton alleen niet genoeg. Die spanningen kan het wapeningsstaal opvangen.

Maar wapeningsstaal wordt niet altijd toegepast in beton. Er zijn meerdere toepassingen van dit veelzijdige materiaal. De dikte van het staal is daarin belangrijk, want deze bepaalt hoeveel van die krachten ofwel spanningen de constructie op kan vangen.

In vrijwel alle gebouwen

Tegenwoordig wordt er veel gebouwd met beton maar ook andere steenconstructies zien we nog veel terug. Dat is onder andere in de woningbouw. Heb jij een huis met betonnen muren? Dan is dat ongetwijfeld niet alleen maar van beton gemaakt. Een betonnen muur of constructie heeft vrijwel altijd op een aantal cruciale punten bewapening. Dat is vaak in de vorm van een wapeningsnet, al zijn er ook andere toepassingen te bedenken. Welk type wapening het beste past, is afhankelijk van het soort constructie.

Wapening in metselwerk

Wapening in metselwerk wordt vaak toegepast om de kracht van een bovenliggende opening op te vangen. In bepaalde constructies is dat aan de orde. Welk type wapeningsstaal er dan gekozen wordt, hangt van de gemetselde constructie af.

Alternatieven op wapeningsstaal

Bewapening wordt vaak toegepast door staal toe te voegen aan een constructie. Het gaat dan dus vaak om stalen netten of staven. Maar wist je dat er ook andere materialen kunnen worden gebruikt om bewapening aan een bestaande constructie toe te voegen?

Naast staal wordt kunststof veel gebruikt. Ook glasvezel is een veelgebruikte soort. Een meer opvallende versie is met bamboe of cellulose. Zelfs kippengaas en textiel kunnen worden gebruikt om de wapenen. Je zult deze soorten echter niet snel aantreffen in beton.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie