Afbeelding
Foto door polardaustin form PxHere

Veiliger internetten met een VPN verbinding. Maar wat is het eigenlijk?

20 oktober 2021 om 11:13 Partnercontent

Wat is een VPN en waarom heb je er een nodig?

Misschien hebt je wel eens van VPN’s gehoord. Het is een steeds vaker gebruikte term op de markt, zowel in de informatica als in de mobiele telefonie.

Daarom zullen we hieronder uitleggen wat een VPN verbinding is. Wij zullen ook de belangrijkste voordelen van het gebruik ervan uiteenzetten, aangezien dit een zeer belangrijk detail is om rekening mee te houden. Kijk hier eens naar!

Wat is een VPN verbinding

Met een virtueel privé-netwerk kunt je een beveiligde verbinding tot stand brengen tussen jouw lokale toestel en een externe server. Het creëert een privé-netwerk vanuit een openbare internetverbinding door jouw internet protocol adres (IP-adres) te verbergen.

Met een VPN verbinding worden al jouw surfgegevens omgeleid via een beveiligde gecodeerde doorgang die je beschermt tegen indringers.

Hoewel het geen wondermiddel is, is een VPN momenteel de beste manier om jouw toestel te beschermen tegen hackers, lekken van DNS/IP-adressen en ISP-toezicht.

Een groot voordeel in vele opzichten, vooral voor bedrijven die kunnen beschikken over een lokaal netwerk voor werknemers over de hele wereld.

Hoe werkt een VPN

Een VPN volgt een client-server architectuur, behalve dat de identiteit van de cliënt niet kan worden ontcijferd. Stel je het internet voor als een wolk.

Wanneer je verbinding maakt vanaf een computer, creëert het VPN een beveiligde tunnel naar de cloud en vervangt een van zijn wereldwijde servers jouw toestel. Andere mensen en je ISP kunnen niet bijhouden wat je doet.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van VPN?

Er zijn veel belangrijke voordelen verbonden aan het gebruik van een VPN verbinding. Enkele van de belangrijkste voordelen die je kunt verwachten zijn:

- Meer privacy

Je zult genieten van een veel hoger niveau van privacy wanneer je een VPN gebruikt. Hoewel jouw ISP weet dat je verbonden bent met het web, gaat jouw browsen via het VPN IP-adres, zodat jouw ISP ook niet kan bepalen welke websites je hebt bezocht.

Voor wie zijn online activiteiten veilig wil houden, is een VPN verbinding de ideale oplossing. Je kunt anoniem op het net surfen en de websites die je bezoekt zijn alleen bekend bij je en de VPN.

- Grotere netwerktoegang

We komen allemaal wel eens websites tegen waartoe we geen toegang hebben vanwege onze geografische locatie, zoals streaming platforms. Met de juiste VPN krijg je toegang tot deze sites omdat de VPN-server toegang krijgt tot de site in plaats van je persoonlijke IP-adres.

Als je bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk bent en toegang wilt tot een website die alleen voor inwoners van de VS beschikbaar is, kunt je zich aanmelden bij een VPN-dienst met servers in de VS.

Hierdoor lijkt het alsof je in Amerika bent vanwege het IP-adres van de server.

- Beveiligde verbinding

Een VPN is in staat om de verbinding tussen jouw toestel en externe bronnen te beveiligen. Dit is zeer belangrijk in gevallen waarin jouw verbinding niet veilig zou zijn, zoals bij gebruik van een openbare Wi-Fi.

Dit betekent meer gemoedsrust voor je als het gaat om het gebruik van onveilige verbindingen.

Veel mensen zijn bezorgd dat hun veiligheid in het gedrang komt wanneer ze gebruik maken van openbare Wi-Fi, en dat is terecht. Dit probleem kan echter worden verholpen door websites te bezoeken via een VPN.

- Verbeterde connectiviteit

Jouw VPN kan zorgen voor een betere connectiviteit, vooral als je toegang hebt tot diensten op een afgelegen locatie.

Als je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bent en toegang probeert te krijgen tot een dienst in een ander deel van de wereld, kan de VPN-connectiviteit veel beter zijn. Dat hogere betrouwbaarheidsniveau is voor de meeste mensen een grote bonus.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie