Afbeelding
Foto: Pexels

Deze dieren gaan wel eens op dieet, maar dat is niet altijd goed

17 december 2021 om 13:22 Partnercontent

Een goede gezondheid staat centraal. Dit geldt zowel voor ons, als onze huisdieren. Toch komt het soms wel eens voor dat onze huisdieren wat te dik worden. Helaas is het zo dat ruim de helft van de huisdieren te dik is en dit hebben ze vaak niet aan zichzelf te danken. We willen als mensen graag goed voor onze huisdieren zorgen en soms loopt dit uit in te goed voor onze dieren zorgen. Zowel honden, katten als andere soorten huisdieren krijgen hier mee te maken. Katten dieetvoer is dan belangrijk om te geven. Onze huisdieren hebben ook last van hun overgewicht en daarom is het noodzaak het gewicht van je huisdier  goed op peil te houden.

Wat doet overgewicht met onze huisdieren?

Bij honden en katten verhoogt overgewicht het risico op diabetes en gewrichtsproblemen. Dit komt overeen met wat wij als mensen kunnen ervaren door overgewicht. Honden die te dik zijn, leven gemiddeld 2,5 jaar minder lang dan honden zonder overgewicht. Bij katten wordt de levensduur gemiddeld verkort met 1,9 jaar als de kat last heeft van overgewicht. Maar hoe voorkom je overgewicht bij het huisdier? Hier is door diergeneeskundigen uitvoerig onderzoek nagedaan. Katten en honden worden lichamelijk onderzocht en hierbij wordt het gewicht gemeten, de grootte en de lichaamsconditie van het huisdier. Ook wordt het geslacht en ras meegenomen. Op basis van al deze gegevens wordt een ideaal gewicht uitgerekend. Zo kun je online vinden wat het ideale gewicht is en of je hond of kat een goede gezondheid heeft. Voor echte medische problemen bezoek dan altijd de dierenarts. 

Wat kunnen baasjes doen tegen het overgewicht van hun huisdier?

Als baasjes van onze huisdieren willen we natuurlijk het beste voor ze. Dit betekent dat je soms ook streng moet zijn, net als dat je dit soms voor jezelf moet zijn. We raden aan om je huisdier niet al te verwennen met tussendoortjes. Vaak wordt het gedrag van je huisdier beloont met iets lekkers. Dit hoeft natuurlijk niet altijd met eten te zijn. Een aai of een knuffel kan ook voor een voldaan gevoel zorgen bij je huisdier. Ook het aanpassen van de voeding of de voer en drinkbak kat kan helpen. Sommige mensen maken gebruik van een voerbak, waarbij het huisdier niet alles snel naar binnen kan werken. Dit is ook goed voor de gezondheid van je huisdier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie