Afbeelding
Foto Freepik

Snel een lekkere glutenvrije maaltijd op tafel zetten

5 januari 2022 om 14:30 Partnercontent

Steeds meer mensen eten glutenvrij. Gelukkig wordt glutenvrij eten ook steeds makkelijker gemaakt, doordat er meer alternatieven op de markt komen. Daardoor hoef je geen lekker eten meer te missen wanneer je last hebt van een glutenallergie of -sensitiviteit. In dit artikel vertellen we je wat een glutensensitiviteit precies is, welke mogelijkheden er zijn en hoe je in een handomdraai een lekkere glutenvrije maaltijd op tafel zet. Heb je last van gluten of wil je proberen vaker glutenvrij te eten? Lees dan snel verder!

Wanneer ben je allergisch voor gluten?

Als je allergisch bent voor gluten, heb je coeliakie. In dat geval kan je lichaam de eiwitten waar gluten uit bestaan niet goed verwerken. Je lichaam reageert agressief op de gluten, wat veroorzaakt dat je darmwand geïrriteerd en ontstoken raakt. De klachten die dat oplevert, kunnen erg vervelend zijn. Denk aan buikpijn, kramp en diarree. Ook kun je voedingsstoffen minder goed opnemen, omdat je darmwand beschadigt. Heb je dus een glutenallergie, dan vermijd je gluten in je dieet. Het lastige is dat gluten in veel producten te vinden zijn. Denk aan brood en koekjes, maar ook pasta en kruidenmixen.

Lekker glutenvrij eten

Gelukkig zijn er ook veel glutenvrije alternatieven verkrijgbaar, waardoor je gemakkelijk glutenvrij kunt eten. Zo bestaat er lekker glutenvrij brood, en heeft vrijwel elk product waar normaliter gluten in zitten een glutenvrij alternatief. Dat is onmisbaar wanneer je coeliakie hebt, maar ook wanneer je last hebt van onverklaarbare maag- en darmklachten. Eet een aantal weken glutenvrij, en je komt er al snel achter of de klachten verminderen. Is dat het geval, dan heb je last van een glutensensitiviteit, en doe je er goed aan glutenvrij te eten.

Waar koop je glutenvrije producten?

Wil je proberen glutenvrij te eten, dan is het handig te weten waar je dit soort producten kunt kopen. Tegenwoordig kun je een uitgebreide selectie aan glutenvrije producten vinden in de supermarkt, maar wanneer je echt veel te kiezen wilt hebben ga je naar een speciale glutenvrije webshop. Daar vind je een uitgebreid assortiment aan lekkere glutenvrije producten, zoals meel om zelf brood mee te maken, cruesli en koekjes. Ook voor glutenvrije pasta, dressings en kruidenmixen kun je er terecht. Dat zorgt ervoor dat je, ook wanneer je gluten mijdt, niets hoeft te missen en gewoon lekker kunt eten zoals je gewend bent.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie