Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hoeveel ben ik per maand kwijt aan een bestelbus?

4 maart 2022 om 14:06 Partnercontent

Ben je van plan een bestelbus aan te schaffen? Dan is het handig om te weten welke kosten er, naast de aanschaf van de bedrijfswagen, nog bij komen kijken. Je moet onder andere rekening houden met de brandstof en de wegenbelasting. Wil je van tevoren weten wat de kosten ongeveer bedragen en welke opties het goedkoopst zijn voor jou? In dit artikel zetten we het voor je op een rij. 

Bestelbus leasen

Een bestelbus leasen brengt veel voordelen met zich mee. Zo kun je uit veel verschillende merken en modellen kiezen. Ga jij bijvoorbeeld voor een Opel Vivaro, of voor een Mercedes Vito? Daar komt nog bij dat je de auto na twee jaar kunt omwisselen voor een nieuwer exemplaar. Bij een leasewagen moet je rekening houden met twee kostenposten: inclusieve kosten die zijn opgenomen in het termijnbedrag en exclusieve kosten zoals onderhoud en de belasting.

Bereken de maandelijkse kosten

Wil je exact berekenen wat jouw leasewagen gaat kosten? We hebben een handige som voor je gemaakt: ((Waarde van de auto - slottermijn) / leaseperiode (in maanden)) + maandtermijn belasting + maandtermijn verzekering + maandtermijn bijtelling = maandelijkse kosten. Afhankelijk van hoe oud de auto is én hoe veilig je rijdt, komen er natuurlijk nog onderhoudskosten bovenop.

Bedrijfswagen kopen

Koop je de bestelbus liever? Dan moet je rekening houden met de volgende kostenposten: wegenbelasting, bestelautoverzekering, brandstof en natuurlijk het onderhoud. En vergeet de aanschaffingskosten ook niet! Houd dus rekening met minimaal 300 euro per maand! Het is wel afhankelijk van het type auto hoe duur de kostenposten uitvallen. Zo ben je weinig geld kwijt wanneer je een Opel bedrijfswagen aanschaft. De aanschaffingsprijs is niet exorbitant hoog en het merk heeft veel zuinige modellen. Zo verbruikt de Opel Vivaro ongeveer 4,0l/100 km. Dit is maar 1 op 25!

Nieuw of tweedehands

Wanneer je een nieuwe auto koopt, heb je natuurlijk hogere aanschaffingskosten dan bij een tweedehands variant. Ook krijg je te maken met hoge afschrijvingskosten in de eerste jaren. Maar een groot voordeel is dat je minder hoeft uit te geven aan onderhoud. Een nieuwere auto heeft natuurlijk minder gebreken. Maar wist je dat je ook tweedehands bestelwagens kunt aanschaffen van een recent bouwjaar? Bij bijvoorbeeld DUTCH Vans vind je tweedehands bedrijfswagens in goede staat. Van Opel bedrijfswagens tot Ford bestelbussen, ze hebben hier de tweedehandswagen waar jij veel geld mee bespaart.

Type brandstof

Je kunt er niet omheen: de kosten van brandstof zijn tegenwoordig ongekend hoog. Bedenk dus goed welke brandstofsoort bij jouw rijgedrag past. Zo is diesel goedkoper dan benzine als je veel en ver rijdt. Doe je dat niet? Dan kun je beter voor een benzineauto gaan, aangezien er hogere belastingen op een dieselwagen zitten. Dan is er nog een derde optie, namelijk een elektrische auto. Je profiteert dan van een lage bijtelling en lage verbruikskosten. Alleen moet je wel een laadpaal in de buurt hebben!


Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie