Afbeelding
Foto Pixabay

Waarvan hangt de huurprijs in Hoofddorp tegenwoordig vooral van af?

2 mei 2022 om 15:41 Partnercontent

Hoofddorp ligt natuurlijk onder de rook van Amsterdam en is gemakkelijk bereikbaar vanuit onze hoofdstad. Niet gek dus dat Hoofddorp een zeer populaire woonplaats is geworden voor mensen die in Amsterdam werken. Maar wat betaal je voor een huurwoning in Hoofddorp en waardoor wordt de prijs van de huur bepaald in Hoofddorp?

Hoeveel betaal je voor een huurwoning in Hoofddorp?

In 2020 was de gemiddelde prijs voor een huurwoning in Hoofddorp € 15,78 per vierkante meter per maand. Daarmee liggen de prijzen een stuk lager dan in Amsterdam. Daar betaal je al snel meer dan 20 euro per vierkante meter voor je huurwoning per maand. Toch is de markt sterk gegroeid in Hoofddorp. Met slechts 30% huurwoningen, is het bovendien lastig een huurwoning te vinden. Tussen 2013 en 2018 steeg de huurprijs van een woning in hoofddorp zelfs met 60% in 2019. Het was daarmee de grootste stijger in heel Noord-Holland in die tijd. 

Aanvullende kosten voor je woning

Een huurwoning in Hoofddorp bestaat doorgaans uit een kale huur. Meestal zijn servicekosten niet inbegrepen en ook kosten voor gas- en elektra zijn niet inclusief in het kostenplaatje. Het gebeurt wel vaak dat je alvast een voorschot betaalt voor stookkosten, die dan aan de hand van jouw gebruik wordt aangepast aan het eind van het jaar. Het kan dan gebeuren dat je geld terugkrijgt of zelfs extra moet betalen als je veel gestookt hebt. 

Borg en verzekeringen

Naast aanvullende kosten op de kale huur, betaal je ook vaak een borg. Dat is een bedrag om bepaalde kosten te dekken, als je bijvoorbeeld schade maakt in het appartement kan de verhuurder je borg inhouden of een deel ervan inhouden. Normaliter krijg je de borg weer terug nadat je huurcontract is beëindigd. De borg is vaak een maand huur of soms twee maanden huur. Om te voorkomen dat je veel van deze kosten helemaal uit eigen zak moet betalen en je borg niet terugkrijgt, kun je ook een verzekering afsluiten. Een Dutch Insurance of aansprakelijkheidsverzekering is daar een voorbeeld van. Zo’n verzekering zorgt ervoor dat eventuele schade in de huurwoning verzekerd is. Je zou de premie voor zo’n verzekering kunnen zien als aanvullende kosten voor je huurwoning natuurlijk. 

Inboedel- en opstalverzekering

Een andere verzekering die huurders soms afsluiten en als kosten voor een huurwoning tellen, is een inboedelverzekering. Een huurwoning in Nederland en hoofddorp is vaak alleen gestoffeerd. Dat betekent niet dat er vloerbedekking ligt, maar wel dat er alleen een vloer, muren en een keuken zijn met apparatuur maar verder niks. Alle meubels moet je zelf nog aanschaffen of meeverhuizen uit je oude kamer of woning. In dat geval zou je de meubels ook extra kunnen verzekeren. Als je bijvoorbeeld schade hebt, krijg je een bedrag terug van je verzekeraar. Huizenbezitters sluiten daarnaast ook een verplichte opstalverzekering af, maar als huurder hoef je dat niet te doen in Hoofddorp. De verhuurder heeft deze verzekering al afgesloten, bijvoorbeeld met de verstrekker van de hypotheek op de woning.

De locatie van je woning en andere factoren

Een huurwoning aan de rand van Hoofddorp, ver van het station en toegang tot Amsterdam zal een stuk goedkoper zijn dan een huurwoning waarmee je snel in het centrum bent en ook zeer snelle toegang tot bijvoorbeeld Amsterdam hebt. Daarnaast mogen verhuurders de prijs van een woning jaarlijks aanpassen. Voorheen konden deze prijsstijgingen vrij hoog zijn, maar sinds 2021 gelden hiervoor nieuwe regels, meldt de overheid. Sinds 1 mei 2021 tot 1 mei 2024 geldt een maximum inflatie van + 1%. Voor 2022 geldt dat de huurverhoging maximaal 3,3% mag zijn, lezen we op de website van de Nederlandse overheid

Lange wachttijden sociale huurwoningen

Hoewel een verhuurder in de vrije sector, een woning die mee dan € 763,47 kost, de prijs helemaal zelf mag bepalen, zou je bij een onenigheid over een huurverhoging of prijs alsnog naar de huurcommissie kunnen stappen. Deze zal dan kijken of de prijs van je huurwoning eerlijk is. Voor sociale huur gelden dat er scherpere regels zijn. De huurder heeft bovendien altijd recht op huurtoeslag in dat geval. Helaas zijn de wachttijden voor deze woningen erg lang geworden. Hoofddorp valt onder de gemeente Haarlemmermeer en daar bedraagt de wachttijd voor een sociale huurwoning tegenwoordig maar liefst 18 jaar. Het is daarmee een van de langste wachttijden in het hele land.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie