Afbeelding
Foto via Unsplash

Waarom slechts een handvol Nederlandse startups uitgroeien tot scale-ups

Partnercontent

Nederland heeft een van de beste startup ecosystemen ter wereld. Toch slagen er weinig startups uiteindelijk in om scale-ups te worden. Het blijkt dat de bedrijfscultuur om startups te doen transformeren tot scale-ups in ons land ontbreekt. De Utrechtse Hoge School van Economie publiceerde onlangs een rapport getiteld: Groter Denken: Hoe ambitieus is de Nederlandse ondernemer? In dit artikel zullen we enkele bevinden uit dit rapport bespreken en bekijken waarom zo weinig startups in ons land uiteindelijk uitgroeien tot scale-up of unicorn.

Nederlander hecht meer waarde aan zelfstandigheid dan aan bedrijfsmatige groei

Om te beginnen zijn volgens het rapport te weinig Nederlandse ondernemers gefocust op het schalen van hun businessmodellen. Een van de dingen die ook al direct opvalt is dat Nederlanders meer waarde hechten aan het zelfstandig ondernemerschap dan aan het doen groeien van hun onderneming. Daarnaast komen we ook te weten dat minder vrouwlijke ondernemers zich bezighouden met technologische startups. Wel zijn er steeds meer vrouwen in ons land die een eigen onderneming beginnen. Ook is het opmerkelijk dat Nederlanders graag op jonge leeftijd beginnen met ondernemen, hetgeen uiteraard een goed teken is.  

Kort samengevat lezen we tevens in het rapport dat Nederland een van de beste plekken om je eigen onderneming te starten. We hebben immers een gunstige ligging en onze ICT-infrastructuur is erg goed. Toch slagen we er op een of andere manier maar niet van onze startups scale-ups te maken. Dit blijkt nu eenmaal niet echt in onze cultuur te zitten en een cultuur veranderen doe je niet zo maar.

Volgens het rapport is het belangrijk om nieuw, ambitieus en jong talent aan te zetten tot het starten van een eigen onderneming. Vervolgens dient de overheid dan deze startups te stimuleren met steunpakketten en andere maatregelen, zodat deze startups door kunnen groeien. Gelukkig doet de staat dat al op bepaalde manieren, bijvoorbeeld met de MKB-vrijstelling, waarmee startende ondernemers effectief 12% minder belasting betalen de eerste drie jaar dat zij actief zijn.

Begin vandaag nog je eigen onderneming

Ontzettend veel Nederlanders hebben een goed bedrijfsidee en willen graag voor zichzelf beginnen. Toch wordt deze stap vaak niet gezet en blijven zij in loondienst. En dit terwijl het eigenlijk vrij eenvoudig is zelfstandig ondernemer te worden in ons land. Immers hoef je jezelf enkel maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en je kunt al beginnen. Op sites als https://businessnamegenerator.com/nl/ kun je gratis op goede namen komen voor je producten, diensten of bedrijf. Deze tool doet naam voorstellen en kijkt vervolgens of deze namen al in gebruik zijn of geregistreerd zijn door andere bedrijven of nog niet. Een pakkende naam voor je eigen bedrijf is namelijk een van de belangrijkste dingen en bepalend voor het uiteindelijke succes. Wij raden aan voor jezelf te beginnen als je een goed idee hebt en vooral niet te wachten, aangezien er juist nu tijdens de COVID-19 pandemie ontzettend veel kansen voor het grijpen zijn voor ondernemers.

Meer zakelijk nieuws lezen? Neem dan eens een kijkje op de zakelijke rubriek van onze website!

advertentie