Afbeelding
Photo by Esther Ann on Unsplash

Hoe sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Partnercontent

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is sinds januari 2018 weliswaar niet meer verplicht bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar toch sluiten veel mensen hem alsnog af. Niet gek, want jouw nabestaanden krijgen een eenmalige uitkering als je binnen de looptijd van ORV overlijdt. Hiermee kunnen zij (een deel van) de hypotheek aflossen of studiekosten voor de kinderen betalen. Wil je zo’n verzekering afsluiten? Dan vraag jij je mogelijk af hoe je dit doet. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen we je namelijk precies hoe je een ORV afsluit.

Bepaal welke vorm het beste bij je past

Wie denkt dat alle overlijdensrisicoverzekeringen hetzelfde zijn, heeft het mis. Bij de meeste verzekeraars kun je namelijk uit verschillende vormen kiezen. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

1. Gelijkblijvend bedrag

Bij deze vorm blijft het verzekerde bedrag elke maand gelijk. Je kiest voor deze vorm als je kosten wilt opvangen die tijdens de verzekering ongeveer hetzelfde blijven. Deze vorm wordt vaak gekozen in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

2. Annuïtair dalend bedrag

Bij deze vorm daalt het verzekerde bedrag elke maand met een percentage dat je zelf kiest. In het begin daalt het verzekerde bedrag langzaam, maar naarmate de looptijd vordert steeds sneller. Deze vorm wordt vaak gekozen in combinatie met een annuïtaire hypotheek.

3. Lineair dalend bedrag

Bij deze vorm daalt het verzekerde bedrag elke maand met een vast bedrag. Dit maakt dat een overlijdensrisicoverzekering met een lineair dalend bedrag geschikt is voor het aanvullen van inkomen tot de pensioendatum. Deze vorm wordt vaak gekozen in combinatie met een lineaire hypotheek.

Je moet een gezondheidsverklaring invullen

Heb je een passende vorm gevonden? Dan ben je er nog niet. Je moet namelijk een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering invullen. In de meeste gevallen kan dit geheel online. Je vult een aantal medische vragen in en je weet vaak direct of je verzekerd bent. Wanneer je een groot bedrag wilt verzekeren, volstaat een online gezondheidscheck niet altijd. In dat geval kan het zijn dat je een medische keuring moet ondergaan voordat je een ORV af kunt sluiten. Het merendeel van de mensen kan zonder problemen een ORV afsluiten, maar het kan zijn dat een verzekeraar je weigert op basis van de vragenlijst of keuring.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld weten hoeveel premie je hiervoor betaalt. Dit is op voorhand niet precies te zeggen. De afsluitkosten van een overlijdensrisicoverzekering verschillen namelijk per situatie. Zo kies je zelf bijvoorbeeld de hoogte van het verzekerde bedrag. Hoe hoger het bedrag, des te hoger de premie uitvalt. Bij sommige verzekeraars kun je bovendien kiezen uit een vaste of variabele premie. Dit heeft ook invloed op de kosten van een overlijdensrisicoverzekering. Ben je benieuwd hoeveel een ORV je kost? Maak dan een berekening. Op de website van veel verzekeraars vind je hier een handige tool voor. Hierdoor weet je snel wat je per maand kwijt bent aan een overlijdensrisicoverzekering.

advertentie