Afbeelding
Photo by EJ Strat on Unsplash

De 3 belangrijkste kabellegsystemen in de praktijk

23 juni 2022 om 10:38 Partnercontent

De 3 belangrijkste kabellegsystemen in de praktijk

Er worden verschillende methodes gebruikt om kabels in de elektrische systemen te leggen, waarbij in sommige gevallen een trekveer gebruikt wordt om de kabels goed door de buizen te krijgen. Normaal gesproken worden in het elektrische systeem de meeste hoogspanningskabels onder de grond gelegd. Er zijn zoveel parameters waarmee je rekening moet houden bij het leggen van deze kabels. In een praktische situatie zijn er drie belangrijke kabellegsystemen die gewoonlijk worden gebruikt voor het leggen van deze ondergrondse kabels. Deze drie belangrijke methoden worden hieronder uitgelegd met de unieke voordelen die ze stuk voor stuk hebben. 

Solide systeem

Het solide systeem van kabelleggen wordt voornamelijk uitgevoerd waar de kabel in het hout, gietijzer of een ander niet-aardoppervlak wordt gelegd. Normaal gesproken wordt kabel gelegd op de manier die kabels een goede mechanische sterkte geeft. Dit systeem is zeer geschikt voor solide gebaseerde systemen. Normaal gesproken zijn de kabels gevuld met bitumineuze materialen om bescherming te bieden en warmteafvoer te voorkomen. Dan nog een asfaltdeklaag rond de kabel en het bitumineuze materiaalgebied voor verdere bescherming. Het systeem is duur in vergelijking met het direct gelegde systeem en de warmteafvoercapaciteit is niet veel goed in vergelijking met andere systemen. Maar voor het harden van materiaal zijn hout veel goedkoop, dus het wordt veel gebruikt door de economische effecten in overweging te nemen.

Direct systeem

Bij het directe systeem van kabelleggen worden de kabels in een kabelgoot gelegd en daarna wordt de kabel opgevuld met aarde. De geul ook bedekken met stenen of betonplaat en vervolgens weer vullen met aarde. De lay-out van deze kabellegsystemen kan in de figuur worden weergegeven. Het systeem van kabel gelegd met een portie en het is genoeg om de stroomkabel te beschermen tegen corrosie. Omdat deze directe systeemmethode goedkoop en eenvoudig is, is dit een van de meest gebruikelijke methoden die worden gebruikt voor de ondergrondse stroomkabel. Ook het gevaar dat kan ontstaan door overmatige warmteafvoer kan door de opstelling worden vermeden. Het lay-outsysteem is goed met trillingen, dus deze lay-out kan ook worden gebruikt in gebieden met veel verkeer die gevoelig zijn voor zware trillingen. Maar er is ook een nadeel van dit kabellay-outsysteem, dat als belastingverlenging alleen kan worden uitgevoerd door een kabel in de nieuwe sleuf te installeren. Deze sleufconstructie leidt bovendien tot meer kosten voor de nieuwe kabelinstallatie. 

Draw-in systeem

Intrekmethodes voor systeemkabels worden veel gebruikt voor dichtbevolkte gebieden zoals stedelijke steden. Normaal gesproken worden de kabels in leidingen of pijpleidingen op de grond gelegd met bepaalde mangaten. De indeling van de trekking in het systeem wordt weergegeven in de afbeelding. Als we nadenken over deze kabellegsystemen, heeft dit unieke voordelen ten opzichte van andere stroomkabellegsystemen. Het is heel eenvoudig om de kabel op deze opstelling te onderhouden en te repareren. Als je nog een extra kabel moet toevoegen, kun je deze heel eenvoudig installeren, zodat de installatiekosten voor nieuwe belastingen erg laag zijn. Elke wijziging of toevoeging van nieuwe kabel kan heel gemakkelijk worden uitgevoerd zonder grond te graven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie