Afbeelding
Foto Kleinkunstig

Creatieve workshops voor CKV

17 november 2022 om 00:00 Partnercontent

De bedoeling van het vak CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) is dat leerlingen kennismaken met kunst en cultuur. Belangrijk om te benadrukken, is dat het daarbij idealiter gaat om een brede kennismaking waarin alle verschillende kunstvormen vertegenwoordigd zijn. Hiervoor moet je als school een breed palet aan creatieve activiteiten aanbieden waar leerlingen actief aan kunnen deelnemen én op kunnen reflecteren. Het gevaar bestaat dat scholen blijven bij het vertrouwde. En dat is zonde! Want kunst en cultuur zijn continu in beweging. En dat vraagt om een invulling van kunsteducatie die meebeweegt.

Creatieve activiteiten op school

Bij Kleinkunstig organiseren we al sinds 2005 culturele en kunstzinnige activiteiten op middelbare scholen door heel Nederland. Doordat we in al die jaren ons netwerk van kunst- en educatieprofessionals steeds zijn blijven uitbreiden, is ons repertoire divers en kunnen we voor eigenlijk alle bijzondere en specifieke onderwijsbehoeften maatwerk leveren. We weten bovendien precies hoe we onze workshops op school perfect laten aansluiten bij het reguliere lesprogramma voor CKV. In de regio Haarlemmermeer waren we al eerder op het Haarlemmermeer Lyceum en het Altra College. Hier gaven we workshops in sound design, animatie, rap en streetbeats.

Een klas vol stoere rappers

De workshop rap is de afgelopen jaren ontzettend geliefd. De meeste leerlingen zijn gek op muziek en rap sluit precies aan bij hun leefwereld. Tijdens de workshop schrijven de leerlingen een eigen rap over iets wat hun bezighoudt en performen zij het resultaat als ware rappers op een podium. Precies zoals hun eigen muziekhelden!

Aandacht voor geluid

Bij kunstonderwijs denk je al snel aan muziek, maar niet meteen aan geluid. Tijdens de workshop sound design onderzoeken leerlingen welke rol geluid speelt in een film en gaan ze zelf puzzelen met het combineren van beelden en geluiden: hoe krijg je het gewenste effect?

Figuren van klei in actie

Animatiefilms zijn tijdloos. En helemaal niet zo moeilijk om te maken! Tijdens een workshop animatie maken leerlingen hun eigen filmhelden van klei. Door vervolgens verschillende scènes te fotograferen en achter elkaar te monteren, ontstaat een heuse animatiefilm.

Een daverend muziekspektakel op afgedankte objecten

Je denkt al snel dat je om muziek te maken een duur instrument nodig hebt. Tijdens deze workshop ervaren de leerlingen dat dat helemaal niet altijd hoeft. Op oude jerrycans, tonnen en vaten oefenen ze hun slagtechniek en werken ze met de hele klas toe naar een spetterend muziekstuk.

Weten wat we voor jouw school kunnen betekenen? Neem dan vooral contact op met Kleinkunstig. Wij bespreken de mogelijkheden graag!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie