Afbeelding
Foto Grote Broer

Muziek op de basisschool

6 december 2022 om 00:00 Partnercontent

Ieder kind houdt van muziek. Zet een vrolijk deuntje op en kinderen komen vanzelf in beweging. Zo simpel is het! Maar om de muzikale ontwikkeling van jonge kinderen optimaal te ondersteunen, is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan muziek op de basisschool. Dit kun je al doen door met de hele klas te zingen: superlaagdrempelig en hartstikke leuk. Maar na verloop van tijd misschien ook onnodig eenzijdig. Er zijn namelijk ontzettend veel leuke muzikale activiteiten waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die wel heel geschikt zijn voor op school. Bij Grote Broer organiseren we al sinds 2001 muzikale workshops op school. De mogelijkheden zijn eindeloos! En we zorgen natuurlijk ook dat we steeds met de tijd mee gaan. Op dit moment zijn dit een aantal van onze muzikale favorieten.

Streetbeats

Hoezo je hebt dure muziekinstrumenten nodig om muziek te maken? Tijdens deze workshop ontdekken de kinderen dat ze niet meer nodig hebben dan oude jerrycans, tonnen en vaten om een imponerend ritmisch muziekstuk neer te zetten. Ze leren de basistechniek van slagwerk en doen de onbetaalbare ervaring op dat je soms helemaal niet veel nodig hebt om iets heel moois te maken.

Lipdub

Het spannende aan een lipdub is dat je ‘m in één take op moet nemen. Anders is het geen echte lipdub! Tijdens deze workshop gaan we eerst dan ook héél goed oefenen: kent iedereen de choreografie en kent iedereen de tekst? Want ook om te playbacken moet je de woorden kunnen dromen natuurlijk. Maar het allerbelangrijkste van deze knotsgekke workshop? Met de hele klas of zelfs met de hele school een heleboel plezier maken!

Songwriting

Songwriting is helemaal hip. Artiesten die met niet veel meer dan een gitaar of een piano zelfgeschreven nummers laten horen die in al hun eenvoud juist ontzettend raken, zijn niet meer weg te denken uit de Spotify-playlisten. Tijdens deze workshop ervaren de kinderen zelf hoe het is om een nummer te laten horen dat ze helemaal zelf geschreven hebben: ieder woord en iedere noot. Superspannend!

Sound Design

Muziek is natuurlijk een ontzettende sfeermaker. Daar is iedereen het wel over eens! Maar waar we wel eens aan voorbij gaan, is dat geluid óók een ontzettende sfeermaker is. Geluiden zijn dan ook superbelangrijk in films. Tijdens deze workshop gaan de leerlingen kritisch kijken naar het samenspel tussen beeld en geluid. Hun observaties brengen ze in de praktijk door als volleerde sound designers precies die geluiden onder een videofragment te zetten die de beelden het beste tot hun recht laten komen.

Benieuwd naar ons hele aanbod? Neem dan eens een kijkje bij Grote Broer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie