Afbeelding
Foto door RODNAE Productions via Pexels

Geld besparen is noodzakelijk voor huishoudens die gasprijzen niet meer kunnen betalen

21 september 2022 om 07:14 Partnercontent

Het blijft de gemoederen bezig houden: de stijgende gasprijzen en bijbehorende stijgende rekeningen. Vele schrijnende situaties dreigen te volgen wanneer huishoudens de nieuwe energierekening krijgen gepresenteerd. En daar stopt het niet, ook andere dagelijkse zaken zoals boodschappen worden duurder waardoor het noodzakelijk is voor vele huishoudens om geld te gaan besparen, als ze dat al niet doen. Er moet een flinke ommezwaai worden gemaakt om de stijgende prijzen te kunnen ondervangen. Wat kun je doen om je eigen rekeningen zoveel mogelijk te beperken en ervoor te zorgen dat je niet in de problemen raakt?

Gasprijzen omzeilen

Vanwege de huidige energie- en gasprijzen moeten veel mensen op zoek naar een alternatieve manier om hun huis te verwarmen. De maandelijks kosten voor de verwarming lopen zo hoog op dat veel huishoudens niet in staat zijn dit te betalen. Veel mensen zijn dus op zijn naar alternatieve manieren om hun huis te verwarmen. Vaak is daar eerst een grotere investering voor nodig zoals een warmtepomp of zonneboiler. Een andere manier om je huis op een alternatieve manier te verwarmen is door middel van een pelletkachel. Een gewone houtkachel of open haard is niet de meest duurzame manier van hout stoken vanwege het verbrandingsproces. Een pelletkachel is echter een stuk schoner en daarmee dus een veel betere optie om je huis daadwerkelijk mee te verwarmen. Deze maakt gebruik van pellets, dit zijn samengeperste korrels van hout afkomstig uit restafval. 

Energieverbruik verminderen

Naast alternatieve manieren om je huis te verwarmen is het ook verstandig om het gas- en energieverbruik drastisch te verminderen. Het gaat vaak om kleine maatregelen die vrij eenvoudig in je dagelijks leven zijn toe te passen. In de winter zet je de verwarming een graadje lager of als het kan zelfs twee. Let ook op met het verwarmen van ruimtes waar weinig gebruik van wordt gemaakt zoals de slaapkamer. Het is niet nodig hier de verwarming aan te zetten, je bent er overdag meestal toch niet en ook ‘s nachts is het voldoende om onder een warme deken te liggen. Zet een timer op je verwarming zodat hij op tijd uit gaat in de avond, dit kan al wel een uur voordat je naar bed gaat, de warmte is niet meteen verdwenen. Zet altijd alle lampen uit als je een ruimte verlaat en wees zuinig met water. Laat de kraan niet openstaan wanneer dat niet nodig is, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen. Ook kan de tijd onder de douche vaak verkort worden. Was ook minder vaak je haar, dat scheelt niet alleen veel water maar ook nog eens shampoo. Het is in het begin even wennen, maar al snel ben je aan dit soort maatregelen gewend en is het een dagelijkse routine geworden. 

Geld besparen op boodschappen

Vanwege de zeer sterke inflatie zijn prijzen van onze dagelijkse boodschappen behoorlijk gestegen. Het is dus noodzakelijk om op deze vaak grote uitgavenpost te besparen. Dit kun je doen door je boodschappen op een slimme manier in te slaan. Maak allereerst gebruik van seizoensproducten, die zijn een stuk goedkoper. Ook is het raadzaam om aan het eind van de dag naar de markt te gaan, verse producten worden dan vaak voor een prikkie aangeboden. Ga op zoek naar goede aanbiedingen in de supermarkt en sla houdbare producten goedkoop in. Maak van tevoren een boodschappenlijst zodat je in de supermarkt minder wordt verleid om allerlei dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. 

Beperk impulsaankopen

Hoewel sommige mensen gewend zijn om dingen te kopen zonder er over na te denken is het nu de tijd om zorgvuldiger bij je aankopen stil te staan. Probeer zogenaamde impulsaankopen tot een minimum te beperken. Veel van de spullen die we kopen zijn niet noodzakelijk en kunnen prima achterwege gelaten worden. Denk een tijdje na voordat je zomaar een nieuw stuk kleding of accessoires voor in huis koopt. Een paar dagen later ben je die producten vaak alweer vergeten. 

Houd het overzicht

Inzicht in je financiën is altijd een goed idee, maar nu helemaal. Besparen doe je meestal niet zomaar, daar moet je tijd in investeren en alert op zijn. Ben je normaal gesproken niet erg bezig met wat er in- en uitkomt, dan kan het geen kwaad om een tijdje je financiën eens goed bij te houden. Wanneer je eenmaal overzicht hebt stel je jezelf kritische vragen op waar je kunt besparen. Waar geef je het meeste geld aan uit en kun je dit verlagen? Hoeveel besteed je aan boodschappen? Kies je vaak voor dure merken en ben je bereid ook huismerken te kopen? Inzicht in je uitgavenpatroon kan je ogen openen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie