Afbeelding
Foto Unsplash

Tips om veilig te werken

Partnercontent

Als het om veiligheid op de werkvloer gaat, is het belangrijk om proactief te werk te gaan. Je kan helpen jouw werkplek veilig te houden door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat alle werknemers goed zijn opgeleid.

Wat zijn de gevaren van onveilig werken?

Veel werkgevers zijn er niet van bewust hoeveel gevaren hun medewerkers lopen als ze onveilig aan het werk gaan. Denk maar eens aan alles wat er mis kan gaan: je kan ergens vallen, in contact komen met chemische stoffen of elektriciteit, bij een ongeluk betrokken raken. Dat is nog maar het begin. 

Als je niet veilig aan het werk gaat, loop je ook het risico op ongewenste gezondheidsproblemen. Denk maar aan vermoeidheid, rugpijn of stress. En dat terwijl je juist veilig moet werken om deze problemen te voorkomen. Wil je weten wat je allemaal kunt doen om veilig aan het werk te gaan? Lees dan vooral verder. 

Wat zijn enkele eenvoudige stappen om veilig te werken?

Veiligheid is belangrijk, dat weet iedereen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je veilig werkt? Een van de beste manieren om veilig te werken is het dragen van de juiste veiligheidsuitrusting. Hieronder vallen zaken als helmen, veiligheidsbrillen en handschoenen. En het gaat niet alleen om het beschermen van jezelf; het gaat ook om het beschermen van jouw collega’s. 

Een ander belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkplek is een goede opleiding. Alle werknemers moeten bekend zijn met de veiligheidsprocedures in jouw bedrijf, en ze moeten ook vertrouwd zijn met eerste hulp- en noodprocedures.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je werknemers veilig zijn, is hen naar een veiligheidstraining te sturen zoals de BHV-cursus of VCA-cursus. Deze cursussen leren werknemers hoe ze veilig kunnen blijven in verschillende situaties.

Wat zijn meer geavanceerde veiligheidsmaatregelen?

We hebben het gehad over de basis van veilig werken. Maar hoe zit het als het wat ingewikkelder wordt? Dan moet je het grote geschut inzetten - de meer geavanceerde veiligheidsmaatregelen.

Enkele van deze maatregelen zijn veiligheidsharnassen, helmen en laarzen met stalen neuzen. En als je in een gevaarlijke omgeving werkt, moet je misschien ook chemisch bestendige handschoenen en een gezichtsmasker dragen.

Vergeet niet dat deze maatregelen bedoeld zijn om jou en jouw teamleden te beschermen. Zorg er dus voor dat je bekend bent met alle veiligheidsprocedures en -uitrusting voordat je het veld in gaat.

Waarom zijn veiligheidscursussen belangrijk?

Veel medewerkers weten niet wat ze moeten doen bij een ongeluk. Door een veiligheidscursus te volgen leer je hoe je om moet gaan met gevaarlijke situaties. Denk aan een VCA-cursus of een BHV-cursus. Door deze cursussen zijn alle medewerkers veiliger en ontstaan er minder ongelukken op de werkvloer. 

Wat zijn populaire veiligheidscursussen in Nederland?

Veel bedrijven geven veiligheidscursussen aan hun personeel, maar welke cursussen zijn nu het populairst? De BHV-cursus en de VCA-cursus zijn twee van de meest populaire veiligheidscursussen in Nederland.

Bij de BHV-cursus leer je alles over hoe je moet handelen bij een ongeval of een brand. Je krijgt les in eerste hulpverlening en leert hoe je moet blussen. Je BHV halen doe je op een fysieke locatie of online. De VCA-cursus is ook een zeer populaire cursus. Deze cursus is bedoeld voor medewerkers die werken in een gevaarlijke omgeving, zoals bijvoorbeeld in de bouw of in de industrie.

advertentie
advertentie