Afbeelding
Foto Pexels

Eenvoudig energie besparen in tijden van hoge energieprijs

15 december 2022 om 14:39 Partnercontent

De energieprijs zit al een hele tijd in de lift. Dat is in combinatie met de torenhoge inflatie van dit moment een groot probleem voor veel gezinnen in de regio Hoofddorp. Hoewel het prijsplafond voor energie huishoudens iets verlichting moet geven, moet je alsnog zelf aan de slag gaan met energiebesparing; wil je je energierekening iets omlaag krijgen.

Energie besparen is niet moeilijk, zolang je maar weet waar je moet beginnen. Wist je dat je met een airco laten plaatsen als verwarming en het isoleren van je woning al een goed begin hebt? In dit artikel lees je er meer over.

Woning isoleren is van groot belang voor energiebesparing

Een van de eerste stappen die je moet zetten, is het isoleren van je woning. Daar kun je namelijk ontzettend veel energie én zo ook geld mee winnen. Door de muren, het dak, de vloeren en de ramen op de juiste manier te isoleren, blijft de warmte namelijk in je huis hangen in plaats van dat het naar buiten vliegt. Bij oude huizen zonder goede isolatie merk je bijvoorbeeld al gauw dat je kunt blijven stoken tot je een ons weegt voordat het huis een beetje is opgewarmd.

Woningen in Hoofddorp en omgeving die wel op de juiste manier zijn geïsoleerd hoeven minder worden opgestookt, omdat de warmte gewoon in huis blijft. Investeer daarom in iemand die je kan helpen bij het isoleren van je huis of ga zelf aan de slag. Met de tips en tricks van een bouwmarkt bij je in de buurt, zoals de Hubo in Nieuw-Vennep, is het namelijk ook heel gemakkelijk om zelf aan de slag te gaan met het isoleren van je muren, vloeren en/of het dak.

Vervang energieslurpers in huis met energiebesparende apparaten

Daarbij is het aan te raden om goed te kijken naar de apparatuur die je in huis hebt staan. Grote kans dat er een paar oude energieslurpers tussen staan. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat een oude koelkast of een oude vaatwasser veel meer energie verbruikt dan een nieuwe exemplaar. Dat is hartstikke zonde van de energie en van je geld, want hierdoor stijgt je energierekening enorm.

Kijk daarom eens goed rond in je huis en ga na welke apparaten er al heel lang staan en misschien wel aan vervanging toe zijn. Een nieuwe vriezer of nieuwe koelkast kopen, kost weliswaar nu het nodige geld, maar is in verhouding goedkoper dan een oude energieslurper laten staan. Ook een vaatwasser, wasmachine, CV-ketel en wasdroger moet om de zoveel jaar vervangen worden voor een lager energieverbruik.

Blijf altijd energie vergelijken voor de beste deal

Waar je ook zeker aan moet denken, is dat de kans groot is dat je niet de beste energiedeal van het moment hebt wanneer je blijft hangen bij je huidige energieleverancier. Er zijn namelijk nog veel meer energiebedrijven in Nederland die jou maar wat graag als klant willen hebben. Daarom stunten ze met kortingen en welkomstcadeaus waardoor het in veel gevallen interessant is om regelmatig over te stappen voor het meest voordelige energiecontract van dat moment.

Onthoud wel dat er nu, in een tijd van crisis, minder aantrekkelijke aanbiedingen te scoren zijn dan in andere tijden. Maar: het kan alsnog geen kwaad om na ieder energiecontract te kijken waar je eventueel goedkoper uit zou zijn. Door te beginnen met energie vergelijken weet je binnen no time welke aanbieding waar te verkrijgen is. Overstappen is ook nog eens zo gebeurd; gewoon via het internet of met één belletje.

Kies voor elektrische verwarming zoals een airco laten plaatsen

Tot slot is het aan te raden om over te stappen op gasloos verwarmen om zo de kosten voor het verwarmen van je huis minder hoog te maken. Het is met name gas dat zo ontzettend duur is geworden de laatste maanden; voor elektriciteit betaal je minder. Gasloos verwarmen kan bijvoorbeeld door een airco te laten plaatsen die je in de zomer gebruikt als airco en in de winter kunt gebruiken als elektrische verwarming. Dat is ideaal, want zo heb je één apparaat voor meerdere doeleinden.

Natuurlijk zijn andere elektrische verwarmingen ook geschikt als vervanger voor de verwarming op gas. Neem bijvoorbeeld een infraroodverwarming die van alle elektrische verwarmingen het meest voordelig is. Let er wel op dat zo’n verwarming alleen lekker warm is voor kleine ruimtes of direct contact. Wil je een wat grotere ruimte opwarmen dan kun je nog gaan voor een convectorkachel of een pelletkachel. Dat is naast een airco laten plaatsen een slimme en duurzame keuze.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie