Afbeelding
Foto: Freepik

Het belang van ventilatieonderhoud

4 januari 2023 om 14:02 Partnercontent

Het is waarschijnlijk niet iets wat hoog op uw to-do list staat, maar het onderhoud van uw ventilatiesysteem is wel degelijk van groot belang. Ondanks dat het systeem gewoon zijn werk doet, gaat de kwaliteit van de lucht langzaam maar zeker achteruit. Denk bijvoorbeeld aan hoge luchtvochtigheid of schimmel in huis. Met regelmatig onderhoud houdt u de kwaliteit hoog en zorgt u voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Jaar in, jaar uit.

Uw gezondheid

Het grootste probleem met gebrekkig onderhoud zit hem in het volgende: de lucht die door ventilatiekleppen wordt afgezogen bevat doorgaans vocht, schimmels en bacteriën. Die kunnen zich gaandeweg ophopen in de filters. Hierdoor neemt de capaciteit af, waardoor er minder frisse lucht uw huis binnenkomt. Als de ophoping erg groot wordt, kunnen schadelijke stoffen zelfs in de binnenlucht terechtkomen. Daarnaast kunt u last krijgen van stof in de kanalen, wat op zijn beurt ook weer kan zorgen voor minder schone, frisse lucht in huis.

De werking van het systeem

In een ventilatiesysteem zit een ventilator. Deze ventilator moet de lucht continu verplaatsen en verbruikt dus een aanzienlijke hoeveelheid stroom. Moderne ventilatiesystemen zijn uitgerust met energiezuinige gelijkstroomventilatoren. Maar, als er geen onderhoud wordt gepleegd, zal het systeem harder moeten werken om de lucht te verversen. Daardoor kan het stroomverbruik al snel met 10 procent stijgen. Op jaarbasis scheelt dit relatief veel energie. Ook kan het geluidsniveau toenemen: de ventilator kan meer bijgeluiden gaan maken en bij de ventilatiekleppen kan een vervelend geruis ontstaan. Deze problemen zijn erg makkelijk te voorkomen met een regelmatig onderhoud van het ventilatiesysteem.

Mechanische ventilatie onderhouden

Mechanische ventilatie zelf onderhouden is mogelijk. Denk aan het schoonmaken van roosters, ventielen en luchtkanalen. De filters die zich in de ventilatie bevinden moeten doorgaans maandelijks worden schoongemaakt óf om de zoveel tijd worden vervangen, afhankelijk van het systeem en de staat. Het schoonmaken van de ventielen brengt wel een risico met zich mee. Wanneer deze niet op dezelfde plek en in dezelfde stand worden teruggezet, is de afstelling van het systeem namelijk verstoord. Dit kan ten nadele zijn van de werking. Het reinigen van de ventilatie-unit is echter wel een klusje waar een professional beter naar kan kijken. Ondeskundig onderhoud kan namelijk onbalans veroorzaken. Laat het onderhoud van de ventilatie-unit daarom door een vakman uitvoeren. Bij de meeste merken moet dit eens in de twee jaar gebeuren. Het beste is om het ventilatiesysteem om de vier jaar opnieuw te laten kalibreren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie