
Hoe zit het met zzp’ers en hun pensioen?
17 april 2023 om 15:08 PartnercontentAls zzp’er heb je veel vrijheid en flexibiliteit, maar er zijn ook uitdagingen waar je als zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt. Een van die uitdagingen is het opbouwen van pensioen. In tegenstelling tot werknemers in loondienst zijn zzp’ers niet verplicht om deel te nemen aan een pensioenregeling. Hierdoor zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun eigen pensioenopbouw. Dit kan een lastige opgave zijn, vooral omdat zzp’ers vaak te maken hebben met fluctuerende inkomsten en onzekerheid over toekomstige opdrachten. In dit artikel bespreken we de uitdagingen van pensioenopbouw voor zzp’ers, mogelijke oplossingen en aandachtspunten bij het opbouwen van pensioen als zzp’er. Ook kijken we naar de rol van de overheid en andere partijen bij het verbeteren van de situatie voor zzp’ers op het gebied van pensioenopbouw.
De uitdagingen van pensioenopbouw voor zzp’ers
Als ZZP’er heb je in je dagelijkse werkzaamheden al voldoende uitdaging. Gelukkig is het meeste de laatste jaren allemaal een stuk eenvoudiger geworden en kan het meeste worden geautomatiseerd. Zo zijn er allerlei verschillende soorten boekhoudsoftware om je financiën bij te houden en ook urenregistratie software voor het bijhouden van je gewerkte uren. Niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor het opstellen van facturen voor je klant. Door exact in kaart te hebben gebracht waar en wanneer bepaalde uren zijn gewerkt, weet je ook exact wat er eventueel in de toekomst anders zal moeten. Toch zijn er naast de praktische zaken nog een aantal flinke uitdagingen voor zelfstandigen, met name als het gaat om de opbouw van het pensioen. Welke uitdagingen dat zijn, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Het ontbreken van een verplicht pensioen voor zzp’ers
In tegenstelling tot werknemers in loondienst zijn zzp’ers niet verplicht om deel te nemen aan een pensioenregeling. Dit betekent dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van pensioen en dat er geen werkgever is die hierin bijdraagt.
De onzekerheid over toekomstige inkomsten en opdrachten
Als zzp’er heb je te maken met onzekerheid over toekomstige inkomsten en opdrachten. Dit kan het lastig maken om voldoende geld opzij te zetten voor pensioenopbouw. In sommige jaren zijn de inkomsten misschien hoog genoeg om flink bij te dragen aan het pensioen, terwijl er in andere jaren minder inkomsten zijn waardoor er minder bijgedragen kan worden.
Het gebrek aan kennis en informatie over pensioenopbouw als zzp’er
Veel zzp’ers hebben weinig kennis over pensioenopbouw en weten niet goed hoe zij dit kunnen aanpakken. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste keuzes te maken op het gebied van pensioenopbouw en om de benodigde informatie te vinden.
Zorg voor een noodfonds
Als zzp’er is het belangrijk om creatief om te gaan met je financiën. Wanneer bijvoorbeeld de wasmachine, droger of tv stuk gaat en je niet de financiële middelen hebt om deze direct te vervangen, dan zijn er mogelijkheden om dit op te lossen. Zo kun je kiezen voor een wasmachine leasen, zodat je de kosten over een langere periode kunt uitsmeren. Hierdoor hoef je niet in één keer een groot bedrag te betalen en heb je toch de mogelijkheid om over de benodigde apparaten te beschikken. Dit kan een goede oplossing zijn voor zzp’ers die kampen met een beperkt budget en zich geen grote uitgaven kunnen veroorloven.