Afbeelding
Foto: Jonas Allert via Unsplash

Hoe kun je je huis voordelig verwarmen?

31 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

Je huis verwarmen kan financieel gezien flink in de papieren gaan lopen. Sinds de prijzen voor stroom en gas vanaf 2022 fors opliepen maken veel mensen zich zorgen over hun stookkosten. Natuurlijk kun je bezuinigen door de kachel uit te laten. Maar dat is niet erg comfortabel als de temperatuur in huis daardoor niet boven de 12 graden uit komt. Bovendien is het ongezond. Lichamelijk is het niet prettig om in een koude omgeving te verblijven. Daarnaast kan het leiden tot lichamelijke klachten, onder andere door vocht en schimmelvorming. Zeker voor mensen met een zwakkere gezondheid en voor ouderen en jonge kinderen is een koude en vochtige omgeving een risico.

Selectief verwarmen

De kunst is om alleen daar te verwarmen waar er behoefte aan is. Heb je bijvoorbeeld een grote woonkamer dan kun je met behulp van warmtepanelen de zithoek verwarmen als je ’s avonds tv wilt kijken of als je bezoek ontvangt. Ook kun je je werkkamer met een infrarood paneel verwarmen als je daar aan het werk bent. Zo voorkom je dat je vingers stijf worden van de kou zodat je niet meer op je laptop kunt werken. Natuurlijk is het zaak om het paneel uit te zetten als je niet aanwezig bent. Op die manier kun je flink besparen op je verwarmingskosten.

Genieten bij de open haard

Als je goedkoop aan hout kunt komen dan is de open haard een optie om goedkoop te stoken. Als je hout moet kopen dan kun je best nog duur uit zijn. Vanwege de gestegen vraag is de prijs omhoog geschoten. Je mag onder geen beding hout meenemen uit het bos, ook niet als daar omgevallen of omgezaagde bomen liggen. Het hout is eigendom van Staatsbosbeheer en het meenemen is diefstal. Als je hout zelf zaagt en klooft moet je er bovendien rekening mee houden dat dit minstens een jaar en soms nog langer moet drogen voordat je het kunt gebruiken om je kachel mee te stoken.

Bespaar op stookkosten met goede isolatie

Je kunt ook flink besparen op de stookkosten door je woning goed te isoleren. Deels kun je dat zelf doen. Bekijk een aantrekkelijke Makita aanbieding en breng bijvoorbeeld zelf isolatiepanelen aan tegen het dak van de zolder. Warmte verlaat de woning voornamelijk via het dak omdat warme lucht stijgt. Door te isoleren breng je de kosten voor verwarming meteen omlaag. Het is dan ook een investering die je binnen enkele jaren weer terugverdient.

Meer wooncomfort

Behalve dat je bespaart op de stookkosten verbeter je ook je wooncomfort door je huis te verduurzamen. Je hebt bijvoorbeeld minder last van tocht en vocht in huis. Daardoor is de kans op schimmelvorming ook een stuk kleiner. Je huis krijgt bij verkoop ook nog eens een hoger energielabel. Dit levert tienduizenden euro’s extra op als je je huis te koop aanbiedt. Kopers zijn zeer gevoelig voor lagere stookkosten. Dit heeft uiteraard te maken met de hogere kosten voor zowel stroom als gas.

Subsidie voor verduurzaming

Wanneer je je huis wilt verduurzamen dan hik je wellicht aan tegen de hoge kosten. Het is dan ook goed om te weten dat je hiervoor subsidie kunt aanvragen. Subsidie is mogelijk voor zowel particulieren als bedrijven. Particulieren kunnen hiervoor terecht bij hun gemeente. Als je meer verduurzamingsmaatregelen tegelijk neemt krijg je meer subsidie. Bijvoorbeeld isoleren en een warmtepomp of zonnepanelen. Let er op dat je voor het toekennen van de subsidie aankoopbewijzen of facturen installatiebedrijven moet kunnen overleggen. Zorg dus dat je deze goed bewaart. De meeste gemeenten hebben hierover informatie staan op de website. Ondernemers kunnen terecht op de website van het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie