Afbeelding
Foto: freepik

Fascinerende feitjes over poep

8 juni 2023 om 15:53 Partnercontent

Poep, een onderwerp dat vaak met schaamte en afkeer wordt geassocieerd, is eigenlijk een verbazingwekkend en fascinerend iets. Hoewel het misschien niet het meest gebruikelijke gespreksonderwerp is, zijn er talloze interessante en leuke feitjes over poep. Wij doken in de wereld van uitwerpselen en zetten graag een aantal feitjes voor je op een rijtje. Van poep gebruiken als brandstof, tot het maken van duurzame keuzes als het aankomt op het gebruik van eco of bamboe wc papier. Lees je mee?

Poeptransplantaties

Hoewel het misschien een taboeonderwerp is, hebben poeptransplantaties daadwerkelijk een belangrijke rol gespeeld bij de behandeling van bepaalde darmaandoeningen. Bij deze procedure wordt gezonde darmflora van een donor overgebracht om de balans van bacteriën te herstellen. Het klinkt misschien vreemd, maar het heeft veel mensen geholpen om van aandoeningen zoals Clostridium difficile-infectie af te komen.

Poep als brandstof

Wist je dat poep een potentiële bron van brandstof kan zijn? Methaangas, een belangrijk bestanddeel van poep, kan worden omgezet in biogas en gebruikt worden als energiebron. Sommige boerderijen en afvalverwerkingsinstallaties maken al gebruik van dit duurzame proces om elektriciteit op te wekken.

De poep van een wombat

Wombats zijn schattige buideldieren uit Australië. Ze hebben een uniek kenmerk als het gaat om hun uitwerpselen. Ze produceren namelijk kubusvormige poep! Hoewel het misschien vreemd klinkt, helpt deze ongebruikelijke vorm hen om hun territorium af te bakenen, door de poep op verhoogde oppervlakken achter te laten.

Duurzamere keuzes voor op het toilet

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, zijn mensen op zoek naar manieren om hun impact op de planeet te verminderen. Een eenvoudige, maar effectieve stap die je kunt nemen, is overstappen op het gebruik van eco toiletpapier. Dit papier wordt vaak gemaakt van gerecyclede materialen, zoals gerecycled papier of karton. Het kan ook afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen, waarbij houtvezels worden gewonnen op een verantwoorde en hernieuwbare manier. Traditioneel toiletpapier wordt vaak gebleekt met chloor, wat schadelijke chemicaliën kan vrijgeven in het milieu. Eco-toiletpapier wordt gebleekt met behulp van milieuvriendelijkere alternatieven, zoals zuurstof of waterstofperoxide, die minder schadelijk zijn. Eco-toiletpapier is ontworpen om snel en gemakkelijk af te breken in water, waardoor het rioolsysteem minder belast wordt en het risico op verstoppingen wordt verminderd.

Poep als bron van informatie

Gemiddeld produceert een volwassen mens ongeveer 100 tot 200 gram ontlasting per dag. De kleur van ontlasting varieert, afhankelijk van verschillende factoren zoals dieet, medicatie en gezondheid. Bruine ontlasting is echter de meest voorkomende kleur. De geur van ontlasting wordt veroorzaakt door bacteriën in de darmen die voedsel afbreken. De geur kan variëren afhankelijk van wat je hebt gegeten. Poepbestaat voor ongeveer 75% uit water. De overige 25% bestaat uit dode bacteriën, onverteerbare vezels, vetten en mineralen. De vorm en consistentie van ontlasting kunnen veel vertellen over de gezondheid van het spijsverteringssysteem. Bijvoorbeeld, harde, droge ontlasting kan wijzen op constipatie, terwijl dunne, waterige ontlasting kan wijzen op diarree. Poep bevat bacteriën die nuttig zijn voor onze darmgezondheid. Deze bacteriën helpen bij het afbreken van voedsel en de opname van voedingsstoffen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie